Čvrst san od presudne je važnosti za zdravlje trudnice no kako se posljednje tromjesečje bliži kraju tako i kvaliteta spavanja postaje sve lošija. To niti ne čudi s obzirom na činjenicu da je vaše dijete sada veličine lubenice i zauzelo je gotovo cijelu trbušnu šupljinu. A kako dijete raste tako i mokraćni mjehur ima sve manje mjesta. Čini vam se da svaki čas morate na zahod i da je mjehur stalno pun? Ne zadržavajte urin, mjehur osobito sada treba češće prazniti.

shutterstock_1903531390.jpg
Shutterstock Problem čestog mokrenja pred kraj trudnoće nije dobro rješavati manjim unosom tekućine

KAKO SI POMOĆI?

Odlučili ste manje piti? Loša ideja! Vaš organizam (i dijete) trebaju dovoljno tekućine. Ali, naravno, ne trebate svu potrebnu tekućinu koju niste unijeli u organizam tijekom dana nadoknaditi prije spavanja. Tako se sigurno nikada nećete naspavati. Prije spavanja počastite se suhim voćem. To će vam pružiti osjećaj sitosti, a neće napuniti mokraćni mjehur tekućinom.
Situaciju mogu poboljšati i posebne čarape koje se upotrebljavaju za prevenciju proširenih vena. One će malo-pomalo smanjiti učestalost noćnog mokrenja. Naime, kao posljedica djelovanja hormona kod trudnica se u zglobovima nakuplja tekućina, a noću se ta ista tekućina prazni iz organizma. Bubrezi u ležećem položaju bolje funkcioniraju, a kompresijske čarape sprečavaju da se tijekom dana u zglobovima nakuplja tekućina.