Matematika u trudnoći može prilično brzo postati zbunjujuća. Jeste li u 12. ili 13. tjednu? Vaša prva trećina ili druga? Tri mjeseca trudnoće ili četiri? Kada vas netko pita u kojem ste mjesecu, množite ili dijelite s četiri jer liječnik vam govori u tjednima, a trudnički laici to baš i ne razumiju. Ipak, trudnoća traje 9 mjeseci.

Na sreću, odgovori su (relativno) jednostavni kada znate što računati. Evo što trebate znati o tome koliko tjedana, mjeseci i tromjesečja ima trudnoća - i gdje se vi trenutačno nalazite.

Koliko tjedana traje trudnoća?

Trudnoća traje 40 tjedana ili 280 dana. Vaš termin poroda računa se od prvog dana vaše posljednje menstruacije premda je trudnoća započela tek dva tjedna kasnije. Imajte na umu da samo oko 30 posto trudnoća dođe do 40. tjedna.

Koliko tromjesečje ima tjedana?

Postoji 13 ili 14 tjedana po tromjesečju (samo podijelite 40 sa tri i vidjet ćete zašto izračun ne može biti točan).

Koliko je tromjesečja traje trudnoća?

U trudnoći postoje tri tromjesečja: prvo tromjesečje, koje traje od 1. do 13. tjedna, drugo tromjesečje, koje traje otprilike od 14. do 27. tjedna, i treće tromjesečje koje traje od oko 28. do 40. tjedna i duže.

Kako izračunati termin poroda
Shutterstock 

Traje li trudnoća devet ili 10 mjeseci?

Vaših 40 tjedana trudnoće računa se kao devet mjeseci. Ali pričekajte… postoje četiri tjedna u mjesecu, što bi činilo 40 tjedana. No nije tako. Četiri tjedna su 28 dana, ali mjeseci (s izuzetkom veljače,) imaju 30 ili 31 dan, što svaki mjesec čini dugim oko 4,3 tjedna.

Koliko tjedana traje uredno  'iznesena' trudnoća?

Ako ste trudni s jednim djetetom, iznesena trudnoća računa se između početka 39. tjedna do kraja 40. tjedna. Ako nosite blizance, iznesena trudnoća je s najmanje 38 tjedana.

Više o tromjesečjima trudnoće

Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG) navodi sljedeću računicu:

 • Nedonoščad: 20 do 37 tjedana
 • Rani termin: 37 tjedana 0 dana do 38 tjedana 6 dana
 • Puni termin: 39 tjedana 0 dana do 40 tjedana 6 dana
 • Kasni termin: 41 tjedan 0 dana do 41 tjedan 6 dana
 • Post termin: nakon 42 tjedna 0 dana

Ako vam se od ovih objašnjenja vrti u glavi, evo jednostavne analize kako se broje tjedni, mjeseci i tromjesečja u trudnoći:

1. tromjesečje

 • 1. mjesec: od 1. do 4. tjedna
 • 2. mjesec: 5. do 8. tjedan
 • 3. mjesec: od 9. do 13. tjedna

2. tromjesečje

 • 4. mjesec: 14. do 17. tjedna
 • 5. mjesec: 18. do 22. tjedna
 • 6. mjesec: 23. do 27. tjedna

3. tromjesečje

 • 7. mjesec: 28. do 31. tjedna
 • 8. mjesec: 32. do 35. tjedna
 • 9. mjesec: 36. do 40. tjedan

Kako znati u kojem ste tjednu trudnoće?

Liječnik vam kaže da ste trudni 15 tjedana, ali i da ste u 16. tjednu. Što je točno?
Kratak odgovor: oboje. U oba slučaja vaš je datum poroda isti, različit je samo termin koji označava trajanje vaše trudnoće.
Znači, ako ste u 16. tjednu, zapravo ste trudni 15 tjedana i nekoliko dana. Prošlo je punih petnaest tjedana, ali ne i 16 tjedana, pa se govori da ste između 15. i 16. tjedna trudnoće.

Kako možete izračunati datum poroda?

Još uvijek se niste javili liječniku za procjenu terminu poroda? Termin poroda računa se od prvog dana vaše posljednje menstruacije. Stoga, datumu posljednje menstruacije dodajte 40 tjedana.

Zašto se trudnoća računa od zadnje menstruacije?

Zašto započeti računati trudnoću prije nego što je jajna stanica oplođena, zapravo prije nego što je jajnik ispustio to sudbinsko jajašce? Zato što je datum vaše posljednje menstruacije najpouzdaniji za utvrđivanje trudnoće, jer čak i ako ste majstor u prepozvanju stadija cervikalne sluzi i sigurni ste u dan ovulacije, nećete moći točno odrediti trenutak začeća. Istovremeno, spermiji mogu preživjeti 3 do 5 dana nakon ispuštanja u cerviks, sačekati i oploditi jajnu stanicu.