Često možete čuti komentare upućene trudnicama: ‘Pa tebi se trbuh uopće ne vidi’ ili ‘Ogroman ti je trbuh’. No trudnice baš ne uživaju da netko komentira njihov trbuh jer one ionako ne utječu na njegov oblik niti veličinu. Oblik trbuha uglavnom ovisi o tjelesnoj građi svake pojedine trudnice.

Mame sitnije građe

Ako ste sitne i nježne građe, dijete nema toliko mnogo mjesta za kretanje kao kod žena koje su jače tjelesne građe. Stoga, sitnijim mamama trbuh se vidi ranije i više je isturen prema naprijed.

Mame s uskom zdjelicom

Kod žena s uskom zdjelicom, dijete se pretkraj trudnoće ne može smjestiti da mu glava bude na dnu zdjelice. Zato trbuh ostaje visoko i raste prema naprijed.

Mame koje imaju iskrivljenu kralježnicu

I postura mame utječe na oblik trbuha! Kod žena koje imaju iskrivljenu kralježnicu, trbuh se automatski postavlja prema naprijed i time djeluje veći.

trudnički trbuh
Shutterstock 

Mame koje treniraju

Ako su trbušni mišići čvrsti i žena je u dobroj formi, trbuh se neće tako vidjeti kao kod žene koja nije fit. No važno je i koliko plodove vode okružuje dijete. Ona varira od 300 do 1500 ml pa se razlika svakako odražava i na veličinu trbuha.

Mame koje su već rađale

Kod žena koje su već rađale trbuh će biti niži, ali i okrugliji. Naime, trudnoćom se mišići maternice, trbušni mišići i cjelokupno trbušno tkivo rastežu. Zbog toga, tkivo žene koja je rađala više nikada neće biti tako čvrsto kao prije prve trudnoće.