Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO IZGLEDA PRVIH 24 SATA NAKON PORODA: Iscrpljenost, bolovi, nadolaženje mlijeka i beskrajna sreća

Autor Sanja Matasić

Vjerojatno se pripremate za porod, ali možda se niste raspitali kako izgleda prvi dan nakon što beba ugleda svijet.

 mama i beba Izvor: Shutterstock

Porod je jedan od najljepših i najtežih trenutaka za svaku majku jer u tim trenucima upoznaje svoju ljubav za cijeli život, ali i njezino tijelo prolazi kroz nevjerojatnu bol. Evo što možete očekivati prvih 24 sata nakon poroda.

Nakon vaginalnog poroda, primalja će vam dati bebu da je stavite na prsa kako biste odmah ostvarili kontakt 'koža na kožu', a potom je na redu rađanje posteljice. Dok mazite bebu, primalja ili liječnik će vam pregledati međicu i vaginu. Ako je potrebno, šivat će vam međicu.

Primalja vam provjerava puls i krvni tlak, gubitak krvi kroz vaginu i dno maternice. Također, obavit će se pregled bebe.

Ako želite dojiti, babica će vam pomoći da to napravite odmah, još dok ste na stolu. Nakon normalnog vaginalnog poroda, u rađaonici ostajete oko 2 sata. Nakon toga, bit ćete smješteni na odjel babinjača.

Svaka se žena nakon poroda osjeća drukčije, ali sigurno je da ćete biti iscrpljeni jer ste prošli nadljudski napor da biste svoju bebu donijeli na svijet.

Naravno, imat ćete krvarenje ili tzv. lohije koje će potrajati još neko vrijeme i nakon što izađete iz bolnice. Tijekom prva 24 sata krvarenje je slično obilnim menstruacijama, a možete primijetiti i ugruške. Ako su ugrušci veći, obavijestite o tome medicinsko osoblje. Krv ćete gubiti sljedećih 4 do 6 tjedana, a to se događa zbog čišćenja maternice.

 mama doji novorođenče Izvor: Shutterstock

Osjećat ćete bol u maternici, koja će se intenzivirati kod podoja, jer ulazite u razdoblje od 6 tjedana tijekom kojeg se ona skuplja i vraća u svoju veličinu i položaj prije trudnoće. Neke žene te bolove opisuju kao trudove, a neke kao blage do umjerene menstrualne bolove. Ako ste rodili drugu ili treću bebu, bolovi mogu biti jači nego nakon prvog poroda. Može vam pomoći topli oblog na leđima ili trbuhu, a možete se konzultirati s liječnikom vezano uz uzimanje analgetika.

Ako niste imali epiziotomiju, vaša međica može otečena u prvih 24 sata nakon poroda. Ovu neugodu možete smanjiti tako što ćete:

• odmarati u ležećem položaju kako biste smanjili bol i napetost
• stavljajte ledene obloge svakih 2 do 4 sata, i držite ga oko 20 minuta kako biste smanjili oteklinu

Ako ste imali epiziotomiju, područje rane održavajte čistim te se pridržavajte uputa liječnika koje ćete dobiti na izlasku iz rodilišta. Najbolje bi bilo da operete intimno područje nakon svakog korištenja toaleta.

Pred vama je izazov prve stolice nakon poroda, koja može biti bolna. Stoga, unosite puno tekućine ili uzmite neki prirodni laksativ kako biste olakšali pražnjenje crijeva. Izbjegavajte naprezanje u toaletu, pogotovo ako vam je šivana međica.

Grudi će vam početi proizvoditi mlijeko pa ih redovito masirajte i pokušajte već u bolnici bebu imati što češće na podoju. Prvo mlijeko se zove kolostrum, žućkaste je boje i proizvodi se u malim količinama. Nemojte brinuti o količini mlijeka jer je bebin želudac vrlo mali, i to što proizvodite joj je dovoljno.

Nakon otprilike 3 dana bit ćete pušteni iz bolnice, naravno uz saglasnost ginekologa, neonatologa i svih stručnjaka koji će detaljno pregledati i vas i vašu bebu.

Možda će vas zanimati

Najnovije