Tijekom trudnoće žene osjećaju intenzivne promjene, a pitanje treba li trudnica voziti nameće se samo od sebe. Vožnja automobila je za mnoge žene i majke dio svakodnevice i olakšava im obavljanje brojnih obveza.

Kao i za mnoge druge aktivnosti, najvažnije je da pažljivo osluškujete svoje tijelo, posebno ako imate izražene tegobe kao što su mučnina, slabost ili vrtoglavica. U ovome slučaju, bolje je da zauzmete mjesto suvozača jer zbog manjka fokusa u opasnost možete dovesti i sebe i bebu.

Da biste lakše procijenili svoju situaciju, evo 5 situacija u kojima nikada ne biste trebali sjesti za volan.

1. Ako patite od jakih mučnina

Ako patite od intenzivnih mučnina, izbjegavajte vožnju. Za volanom može biti kritičan i jak inezaustavljiv kašalj, a zamislite kako je kad kontinuirano osjećate želju za povraćanjem. I, što je još otežavajuće, ona često dolazi u mokbinaciji s vrtoglavicom.

2. Ako teško zauzimate udoban položaj

Prisiljeni ste previše gurnuti unatrag sjedište pa nogama teško dohvaćate pedalu kočnice, gasa ili kvačila… ili ako zavežete pojas, a on vas previše zateže. Morate biti u polubočnom položaju jer osjećate pritisak. Dakle, ako iz bilo kojeg razloga ne možete zauzetu udoban položaj, nemojte voziti.

3. Ako ne možete napraviti stanku

trudnica u šetnji
Shutterstock 

Odnosno, izbjegavajte gužve u prometu, ali iduža putovanja tijekom kojih niste u mogućnosti napraviti stanke. U komadu smijete voziti najviše 1,5 do 2 sata. Tijekom stanke prošetajte 5 do 10 minuta kako biste potaknuli cirkulaciju.

4. Ako vam trudnoća ograničava kretanje

Ako se tijekom vožnje ne možete okrenuti da vidite mrtvi kut. U visokom stadiju trudnoće, možete osjećati bol u leđima i vratu, ili se samo osjećate nespretno, teško se krećete i pritom niste vješti u provjeravanju retrovizora, bolje je ne voziti.

5. Ako imate kontrakcije

Ovo bi moglo zvučati neozbiljno, ali nemojte se voziti u bolnicu ili rodilište kada vam krene porod! Jednostavno, nije sigurno: čak vas i najblaže kontrakcije mogu omesti u praćenju situacije u prometu.

A što sa sigurnosnim pojasom?

Uvijek vežite sigurnosni pojas! Ako se bojite da bi pritisak od pojasa mogao naštetiti trudnoći, ne brinite, to se neće dogoditi.

Pravilno postavljanje pojasa tijekom vožnje u trudnoći podrazumijeva postavljanje donjeg, poprečnog dijela ispod trbuha, tako da prelazi preko zdjelice, a gornjeg, dijagonalnog, preko ramena i između grudi (pojas nikako ne smije ići preko trbuha). Ni jedan ni drugi dio ne bi trebali biti previše zategnuti, ali niti opušteni.