Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO ČESTITKA NIJE UVIJEK NAJBOLJA OPCIJA? Sagledajte širu sliku prije nego čestitate novopečenoj trudnici

Autor Sunčica Got

Trudnoća dolazi s raznim emocijama, a one nisu uvijek ugodne.

 trudnica s jutarnjom mučninom Izvor: Shutterstock

Standardni način reagiranja na nečiju vijest o trudnoći je čestitanje no trudnoća nije radosna vijest za svaku osobu. Čak i ako je vaša namjera dobra, čestitanje ponekad može prouzročiti bolne emocije kod trudnice. Jednako kao što ne biste trebali komentirati tijelo trudnice, tako biste i čestitke trebali uputiti samo ako ste sasvim sigurni da je osoba sretna zbog te vijesti.

Niz različitih emocija

Put do roditeljstva za mnoge nije linearno putovanje iz bajke već izazovan proces obilježen neuspjelim trudnoćama, gubitcima, problemima sa zdravljem i sl. Na tom putu, budući roditelji doživljavaju cijeli niz različitih emocija od straha, tuge, ljutnje, stida i uzbuđenja. A ponekad se trudnoća dogodi bez plana i donese novi val neugodnih emocija, piše magazin Parents.

Osim ako niste sasvim sigurni da je netko uzbuđen radi trudnoće, čestitke mogu imati suprotan efekt. Vjerovanje da je svaka trudnoća sretna vijest nije realno. Prirodno je da želite podijeliti pozitivnu energiju s osobom i čestitati joj, to vas ne čini lošima. Ipak, treba sagledati širu sliku i vidjeti koje bi sve reakcije u ovoj situaciji mogle biti prikladnije.

 trudnica kod ginekologa Izvor: Shutterstock

Budite prisutni

Iskomentirajte promjenu koju će trudnoća donijeti jer zaista ništa više neće biti isto. Za neke ljude trudnoća predstavlja i veliku financijsku promjenu, mijenjanje obiteljske dinamike i sl. Umjesto da zaključite kako je riječ o isključivo pozitivnim ili negativnim promjenama, samo pokažite osobi da razumijete da je riječ o velikom promjeni.

Budite otvoreni za slušati sve što vam osoba želi reći, ono lijepo i ono teško. Ostavite sa strane sve što je bilo karakteristično za vašu trudnoću ili trudnoću vaših poznanika, ne nudite savjete ako se od vas to ne očekuje i samo slušajte. Pokušajte ne preslikavati svoje emocije na trudnicu.

Toliko dostupnih informacija o trudnoći može biti preplavljujuće. Ponudite osobi provjerene izvore informacija u kojima se neće pogubiti. Uputite je na mjesta na kojima ste dobili odgovore ili pomoć kad vam je trebalo u trudnoći.

Možda će vas zanimati

Najnovije