Iskoristite ljeto. Ako ste u mogućnosti, otputujte na more, pijte puno tekućine, plivajte i uživajte! To što ste trudni nikako ne znači da ne trebate uskočiti u kupaći kostim i brčkati se u moru. Dapače. More će vas opustiti te vam može samo koristiti. Ipak, držite se savjeta ginekologa o ljetovanju i putovanju. Uostalom, idealno je vrijeme da prije djetetova rođenja provedete romantično ljeto sa svojim partnerom.

shutterstock_325377599.jpg
Shutterstock Ako vam je ovo prvo dijete sad je idealno vrijeme da prije rođenja bebe provedete romantično ljeto sa svojim partnerom

KADA PUTOVATI?

Prvo tromjesečje - nije najbolje za putovanja. U ovom razdoblju mnoge trudnice imaju problema s mučninama i umorom ili se jednostavno loše osjećaju. Poželjno je da to razdoblje trudnica provede u mjestu u kojem živi te eventualno odlazi na jednodnevne izlete do obližnjih gradova ili mjesta.

Drugo tromjesečje - savršeno je za putovanja. Naravno, ako nemate problematičnu trudnoću. Putovanje će vam biti ugodno, a ženama s urednom trudnoćom liječnici dopuštaju putovati između 14. i 24. tjedna trudnoće.

Treće tromjesečje - već može biti komplicirao što se putovanja tiče. Posebice ako planirate putovati zrakoplovom. Ako ste trudni više od 28 tjedana, najviše do 35 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija više od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar četiri tjedna od početka putovanja zrakoplovom. Većina stranih zrakoplovnih kompanija zabranjuje letenje nakon 36. tjedna trudnoće, a neke čak i od 28. ili 32. tjedna.

shutterstock_705255274.jpg
Shutterstock Većina stranih zrakoplovnih kompanija zabranjuje letenje nakon 36. tjedna trudnoće

OPREZ, SUNCE!

Nekontrolirano izlaganje suncu vrlo lako može uzrokovati pretjerano zagrijavanje tijela trudnice, a time i povisiti temperaturu ploda. Izbjegavajte jako sunce jer ćete na taj način izbjeći i pigmentacijske promjene na koži. Dopušteno je umjereno se izlagati suncu ujutro i predvečer jer ono štiti od anemije, pridonosi zdravlju zuba i čvrstoći kostiju iz kojih plod crpi potreban kalcij, smanjuje rizik od razvoja rahitisa i podiže raspoloženje.

Ograničite boravak na suncu na jutarnji termin do 10 sati i na drugu polovinu dana, nakon 17 sati, kada je ultraljubičasto zračenje najmanje štetno za ljudski organizam. Svakako se uvijek zaštitite kremom za sunčanje s odgovarajućim faktorom koja sprečava prodiranje ultraljubičastih zraka u kožu. Također pripazite na sastav vaše kreme za sunčanje.

smiju li trudnice putovati i kako se zaštiti od sunca u trudnoći?
Shutterstock Ograničite boravak na suncu na jutarnji termin do 10 sati i na drugu polovinu dana, nakon 17 sati

KAKO SE SPASITI OD VRUĆINE?

Nosite bijelu odjeću - tamna odjeća privlači sunce i zagrijava tijelo pa ju je najbolje izbjegavati. Odjenite pastelne i svijetle boje koje će reflektirati sunčeve zrake. Nosite sunčane naočale te  kada ste god u mogućnosti odjenite majicu bez rukava i kratke hlačice.

Pijte što više tekućine - dehidracija je ozbiljna stvar za trudnice, a u ljetnim mjesecima lako gubimo dosta tekućine. Držite bocu s vodom uvijek uza se, a ako osjetite vrtoglavicu, povucite se u hlad i polako pijte male količine vode sve dok se ne počnete osjećati bolje.

Zamolite za pomoć - nemojte se ustručavati zamoliti za pomoć kada se ne osjećate dobro. Vaši prijatelji ili partner zacijelo će razumjeti da vam je potreban odmor ili da ne možete više biti na vrućini.

Izbjegavajte slanu hranu - sol oduzima tekućinu iz organizma te može potaknuti dehidraciju. Držite se podalje od čipsa, slanih krekera, tjestenina s umakom…

Odmorite se tijekom dana - trudnice se brže umaraju, a posebice tijekom sparnih ljetnih mjeseci. Vrućina crpi energiju, zato odrijemajte nakratko tijekom dana i osjećat ćete se bolje.

Nabavite vodicu u spreju - u ljekarnama ćete pronaći termalne vode u spreju raznih proizvođača. Investirajte u jednu bočicu kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti.

Podignite noge - kada god ste u mogućnosti podignite noge u viši položaj kako biste potaknuli cirkulaciju i izbjegli oticanje.

Plivajte - osim ako vam je liječnik zabranio. Ako trudnoća teče bez komplikacija, plivajte i vježbajte u vodi. Vježbe dobro utječu na krvožilni sustav, razne skupine mišića i omogućuju da se kralježnica potpuno opusti.

Hodajte bosi po travi ili pješčanoj plaži - ispod kože stopala smješteni su živci koji su povezani s gotovo svim organima i sustavima u organizmu. Receptori na stopalu jasno odgovaraju na dodire, toplinu i hladnoću te je masažom stopala moguće utjecati na određene dijelove tijela. Kad ljeti izujete sandale možete zaboraviti na zimske prehlade.

shutterstock_259434449.jpg
Shutterstock Kako biste se zaštitili od sunca nosite svijetle boje koje će reflektirati sunčeve zrake

SAVJETI ZA SIGURNO PUTOVANJE!

  • Prije odlaska na put savjetujte se s liječnikom, neovisno o tome što se možda osjećate odlično.
  • Uzimate li medicinske preparate ili vitamine, izračunajte koliko će vam trebati za cijeli odmor, tako da vam slučajno ne ponestane.
  • Ponesite na put i trudničku knjižicu te posljednje nalaze. Dobro je da vam budu pri ruci.
  • Pazite što jedete kako ne biste imali mučnine i, što je najvažnije, ne dopustite da vam tijelo žeđa. Ne jedite voće i povrće ako nije dobro oprano i ne isprobavajte neoprano voće sa tržnice. Ne jedite sirovu ribu ili meso, nepasterizirane mliječne proizvode te jela koja sadržavaju sirova jaja.
  • Pokušavajte izbjegavati javne zahode nezadovoljavajućih higijenskih uvjeta.
  • Izbjegavajte rizične aktivnosti. Mnoge aktivnosti, ma koliko u njima bili vješti (vožnja biciklom, skijanje na vodi) dok neke aktivnosti loše utječu na područje zdjelice, mogu biti opasne.