Vene prenose iskorištenu krv osiromašenu kisikom natrag do srca. Dnevno kroz oko 14 kilometara vena prolazi 7000 litara krvi. U svakoj veni se u razmaku od dva do tri centimetra nalaze maleni zalisci koji su poput dvokrilnih vrata što se otvaraju samo u jednome smjeru i čija je zadaća da krv teče jedino prema gore.Ako se vezivno tkivo oko stijenki vena opusti, vene će izgubiti vanjski oslonac. Proširit će se. Tada se venski zalisci više neće pravilno zatvarati pa se krv više neće kretati prema gore već se spušta prema dolje. Uslijed toga dolazi do proširenja vena, a s vremenom ona postaje iskrivljena, vijugava i debela. Dakle, proširene vene su vene koje više ne rade pravilno.

shutterstock_1957622278.jpg
Shutterstock Većina proširenih vena se jasno vidi - plave su i otečene

Kako ću prepoznati proširene vene?

Većina se vidi. Proširene vene katkada se nalaze s unutrašnje strane noge. Ako vam više ne odgovaraju cipele, možda se radi o upozorenju, jer je moguće da su gležnjevi postali deblji radi proširenih vena s unutarnje strane. Daljnji znakovi upozorenja: noćni grčevi u listovima ili umorne, teške ili natečene noge koje su vruće na dodir, trnu ili bockaju.

Postoje li faktori rizika?

Da. Djelatnosti u kojima se stalno sjedi ili stoji, trudnoća, uske cipele visokih peta. Pogođena je svaka druga žena, no samo svaki četvrti muškarac. Osim toga, proširene vene mogu biti genetski uvjetovane.

shutterstock_2155015161.jpg
Shutterstock Trudnice, žene koje sjede ili stoje i žene koje nose uske cipele visokih peta imaju rizik za dobivanje proširenih vena

Zašto se proširene vene javljaju u trudnoći?

Više je razloga. Radi bebe u trbuhu raste pritisak u venama, a maternica koja se širi istovremeno sprječava protok krvi venama na preponama. Osim toga, tijelom kola više krvi nego inače. Hormon progesteron dodatno će olabaviti vezivno tkivo, jer mekanije vezivno tkivo olakšava porod. Nažalost, istovremeno vene postaju mekanije pa dolazi do njihova širenja.

Kada je vrijeme za liječenje?

Liječnici savjetuju da nakon prestanka dojenja, odnosno barem pola godine nakon poroda pričekate s liječenjem jer se proširene vene mogu vratiti u prvotno stanje. Najbolji trenutak za zahvat je hladnije godišnje razdoblje (zima) jer ćete određeno vrijeme nakon zahvata morati nositi čarape za vene, što ljeti može biti prilično neudobno.

shutterstock_2206954141.jpg
Shutterstock Kompresivne čarape poboljšavaju cirkulaciju krvi u nogama kod proširenih vena

Dva savjeta kako lakše prevaliti vrijeme do zahvata:

 • čarape za vene jer se njima podupire oslabljeno vezivno tkivo.
 • tablete s djelotvornim sastojcima divljeg kestena jer smanjuju natečenost.

Kako izgleda operacija?

Liječnik će napraviti rez na preponama i niže na nozi, venu će izdvojiti iz krvožilnog sustava i zašiti krajeve koji su ostali u tijelu, a odvojenu venu će izvaditi, odnosno izvući. Kod krioničkog uklanjanja potreban je samo rez na preponama u koji se uvodi kateter te se vena hladi na minus 85 stupnjeva  – vena se smrzne, postane krutom nakon čega se izvlači iz noge. Još jedan način operacije je takozvano "kukičanje". Urezuju se jedan do dva milimetara dugački rezovi kroz koje se oboljeli dijelovi vena vade pomoću igle za kukičanje.

shutterstock_1544974652.jpg
Shutterstock Pri sklerozaciji se u venu ubrizgava posebni alkoholni spoj nakon čega se vene povlače

Je li sklerozacija još uvijek aktualna?

Da, ta se metoda potvrdila dobrom te se dodatno razvijala. Pri sklerozaciji se u venu ubrizgava posebni alkoholni spoj nakon čega se vene povlače. 

Mogu li se proširene vene liječiti laserom?

Mogu, uz korištenje laserske energije sljepljuju se stijenke proširenih vena, te se krvotok preusmjerava na zdrave vene.

shutterstock_2259734945.jpg
Shutterstock Kako biste spriječili pojavu proširenih vena noge stavite na povišeni položaj što češće možete

Kako spriječiti nastanak?

 • bavite se blagim aerobnim sportom: hodanjem, šetnjama u prirodi ili vožnjom bicikla
 • plivajte: pritisak vode djeluje poput čarapa za vene, a hladna voda će stisnuti krvne žile
 • izbjegavajte sunce, saune, solarij ili vruće kupke u kadi
 • noge masirajte u smjeru srca. Ne morate koristiti posebne kreme za vene – svaka krema za kožu, naročito hladna, pružit će vam jednaku ugodu
 • izbjegavajte uske traperice jer u sjedećem položaju otežavaju dotok krv u prepone
 • nosite preventivne kompresivne čarape za trudnice
 • povremeno protegnite noge dok sjedite
 • noge stavite na povišeni položaj što češće možete. Donji dio kreveta podignite pet centimetara
 • samo još jedna kratka napomena: radije ležite ili hodajte nego da sjedite i stojite