Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POMALO SMIJEŠAN SIMPTOM TRUDNOĆE: Zašto su trudnice ponekad tako šeprtljave?

Autor Sunčica Got

Mnoge se žene osjećaju šeprtljavo u drugom i trećem tromjesečju.

 trudnica se penje uz stepenice Izvor: Shutterstock

Kada trbuh krene rasti, neke se trudnice počinju osjećati prilično šeprtljavo. Od toga da im ispadaju stvari, zapinju dok hodaju ili se jednostavno ponašaju pomalo smušeno. Riječ je o relativno čestom simptomu koji neke žene prati već od početka trudnoće.

Različiti uzroci

Šeprtljavost je privremena nuspojava trudnoće koju uzrokuje nekoliko čimbenika. Trbuh koji raste pomiče ženin centar za ravnotežu i pomalo je izbacuje iz nje. To se najviše primjećuje prilikom penjanja ili nošenja nečeg težeg. Budući da su zbog velikog trbuha stopala teže vidljiva, dolazi do čestih zaplitanja.

Razine hormona se u trudnoći drastično mijenjaju što može oslabiti zglobove i ligamente i uzrokovati sindrom karpalnog tunela. To je razlog zašto trudnice ponekad uzimaju predmete s manje čvrstoće i sigurnosti.

Trudnička iscrpljenost ženu čini preumornom da dobro primjećuje stvari oko sebe pa i to može biti razlog zašto se često spotakne o nešto. Ne smijemo zaboraviti trudnički mozak koji utječe na zaboravljivost.

 trudnica u laganoj šetnji s ljubimcem Izvor: Shutterstock

Budite pažljiviji u svakodnevnim situacijama

Trudnička je šeprtljavost bezazlena pojava, no ponekad ženu može dovesti u opasnost od pada, a cilj je pokušati spriječiti takve situacije.

Usporite, a posebno kada ste u tušu ili na mokrim, zaleđenim površinama zimi. Po kući nemojte hodati samo u čarapama već i u papučama koje sprječavaju klizanje. Pazite kad idete stepenicama i ne penjite se na stolice.

Ako osjetite pogoršanje simptoma i popratne simptome kao što su ozbiljna natečenost, zamućeni vidi ili iznenadni rast težine koji nema veze s vašim prehrambenim navikama, javite se liječniku. U rijetkim slučajevima ovo može biti znak visokog krvnog tlaka ili preeklampsije.

Možda će vas zanimati

Najnovije