Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod trudnica i novih mama mijenja se struktura mozga

Znanstvenici su otrili razlog smetenosti i zaboravljivosti kod trudnica i novih mama - sve to ima svoju logičnu funkciju i nije trajno stanje!

"Mamnezija" je čest izraz koji se koristi za opisivanje “izgubljenosti” dobro poznat trudnicama i novima mamama. Npr. mama traži dudu kako bi utješila bebu i onda nakon nekog vremena shvati da je drži u ruci, ne može se sjetiti imena djetetovog učitelja ili se jednostavno ne osjeća skroz dobro.

Takvo stanje sada je i znanstveno potvrđeno kao neka vrsta mentalne sumaglice. Niste ludi ili senilni, samo imate neku vrstu “mamnezije”, odnosno "maminog mozga".

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Neuroscience, trudnoća stvarno mijenja ženski mozak, a učinak traje do dvije godine nakon rođenja djeteta. Tijekom trudnoće ženama se smanjuje količina sive tvari - tkiva u mozgu i leđnoj moždini koje je većinom sastavljeno od tijelâ živčanih stanica. To je način na koji mozak filtrira višak šumova kako bi se usredotočio na potrebe vašeg djeteta. Ove promjene u mozgu također služe kako bi žene lakše zaboravile bol proživljenu tijekom trudova i porođaja.

"Svakako ne želimo poslati poruku ženama da će u trudnoći početi gubiti razum”, izjavila je glavna autorica studije Elseline Hoekzema, Sveučilišta u Leidenu u Nizozemskoj, za časopis Science. "Gubitak volumena sive tvari također može predstavljati pozitivan proces sazrijevanja ili specijalizacije."

3, 30's, 30-35, 30-40, 30s, 35-40, 40's, 40-45, 40-50, 40s, 45-50, 50-55, 50-60, 55-60, adult, care giver, care-giver, caregiver, check-up, checkup, clinic, color, colour, doc, doctor's office, examination, examining, female, fifties, fifty, forties, forty, full body, full-length, furnishing, furniture, gal, general practitioner, gray matter, hardy, health-care, healthcare professional, healthcare worker, healthy, human, human being, indoor, inside, lady, lay, laying down, lying, lying down, md, medic, medical care, medical science, mid life, middle age, middle aged, middle-age, middle-aged, mind, pc, person, personal computer, physician, seated, specialist, thirties, thirty, three, vitality, waist-up, well-being, western european, women,, Image: 13600018, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Sve su ove promjene u mozgu neophodne kako bi se uspostavili majčinski instinkti. Istraživanje je pokazalo da što je više sive tvari izgubljeno tijekom trudnoće, čvršća je povezanost između majke i djeteta. Zanimljivo je da se kod žena koje su dvije godine nakon porođaja napravile magnetsku rezonancu, među njih 11 (od kojih niti jedna od tada nije bila ponovo trudna) i dalje očitovao gubitak sive tvari s izuzetkom predjela hipokampusa, koji se djelomično vratio u normalu. U stvari, gubitak sive tvari bio je toliko izražen da su autori istraživanja mogli točno definirati koja je žena bila trudna jednostavno gledajući rezultate skeniranja mozga. Fascinantno!

Studija sugerira da ono što se događa u mozgu trudnica oblikuje njezin identitet kao roditelja. Prve dvije godine djetetova života imaju presudnu ulogu u razvoju sigurne privrženosti s majkom, a istraživanje pokazuje vezu između privrženosti majke i niže razine stresa, više emocionalne inteligencije i empatije među djecom.

Tekst: Ivančica Tarade

Izvor:www.yahoo.com

Foto: Profimedia

Najnovije