Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolovi u leđima kod trudnica

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima. Od drugoga tromjesečja trudnoće bolovi u leđima čest su uzrok odlaska na bolovanje. No, katkad je dovoljno steći naviku pravilna držanja ili se okrenuti djelotvornim tretmanima kako ...

Bolovi u leđima tijekom trudnoće nimalo ne iznenađuju. Tijekom tih devet mjeseci vaša se kralježnica mora prilagoditi kako bi podnijela težinu maternice i bebe. Kao rezultat, središte gravitacije premješta se naprijed i vi se pogrbljujete. Ako tomu još dodamo i hormonalne promjene u trudnoći koje uzrokuju omekšavanje ligamenata i mišića, a time i smanjenu potporu vašim kralješcima, lako je razumjeti zašto se pojavljuje bol. U gotovo 70% slučajeva križobolja može potrajati i do godinu dana nakon porođaja.
7 months pregnant woman., Image: 282837665, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

Neugodne bolove u kralježnici moguće je spriječiti prihvaćanjem nekoliko dobrih navika od samog početka trudnoće:

1. Kad izlazite iz kuće, ostavite balerinke i japanke u ormaru i obujte stabilne i ugodne cipele s niskom potpeticom od 3 ili 4 cm kako bi vaša kralježnica pretrpjela manje traume.

2. Pazite da torbe i vrećice ne nosite samo u jednoj ruci jer na taj način vaša leđa trajno trpe veći napor da uspostave ravnotežu. Radije podijelite teret podjednako na obje ruke.

3. Kad podižete dijete, izbjegavajte nagle pokrete: lagano razmaknite noge, svinite koljena i uhvatite dijete tako da ga privinete čvrsto uza se. Zatim se uspravite koristeći se snagom bedara i održavajući prsni koš ravnim.

4. Ako se morate sagnuti kad pospremate ili skupljate stvari s poda, svijajte koljena, a ne struk!

5. Žene koje provode puno vremena sjedeći za radnim stolom, dakle u položaju koji je vrlo zahtjevan za lumbalni dio leđa, trebaju se nasloniti na naslon stolca i podignuti noge na povišeno tako da koljena budu lagano povišena u odnosu prema bokovima. Ako imate jastučić, smjestite ga u udubinu leđa.

6. Ako, pak, vaše radno mjesto zahtijeva da provodite dugo vremena na nogama, podignite čas jednu, čas drugu nogu na niski tabure (15 do 20 cm visine) ili, pak, na telefonski imenik (ili neku deblju knjigu). Taj će trik pomoći održati idealnu zakrivljenost kralježnice i opustiti mišiće.

7. Za dobar san radije spavajte na lijevom boku jer taj položaj potiče cirkulaciju i smanjuje pritisak na vaše kralješke, te stavite jastuk između koljena kako bi noge ostale u ravnini trupa. 8. Ne zaboravite obratiti pozornost i na madrac na kojemu spavate. Madrac stariji od deset godina gubi čvrstoću i više ne podupire pravilno kralježnicu.

Odgovarajuća tjelovježba

Za bolju i djelotvorniju prevenciju protiv bolova u leđima navedene mjere možete kombinirati s tjelovježbom kojom ćete učvrstiti leđne mišiće i aktivirati dno zdjelice. Osim ako vam liječnik ne zabrani, plivanje i gimnastika u vodi odlični su za trudnice jer u vodi vaši zglobovi ne trpe težinu, a leđni mišići rade uz minimalni napor. Međutim, izbjegavajte prsno plivanje jer se time ističe zakrivljenost kralježnice. Ako plivanje nije po vašem ukusu ili za takvu vrstu rekreacije nemate mogućnosti, također se preporučuju joga ili lagana gimnastika. Predlaže se da vježbate barem petnaest do trideset minuta, dva ili tri puta na tjedan. Za pravilno izvođenje vježbi potrebno je također znati da suvišni kilogrami opterećuju vašu koštanu strukturu. Zato, da biste izbjegli posljedice, važno je pratiti nakupljanje težine tijekom svih devet mjeseci. Nakupljanje kilograma mora biti postupno i ostati unutar razumnih granica, između 10 i 14 kilograma, ovisno o vašoj početnoj težini.

Alternativne mogućnosti

Držali ste se doslovce svih savjeta i unatoč tomu patite, posebno na kraju dana, zbog umora? Ne zanemarujte bolove u leđima jer oni mogu uzrokovati križobolju koja može potrajati i nakon trudnoće. Zato razgovarajte o križobolji sa svojim liječnikom ili primaljom, a nikako ne pribjegavajte samostalnom liječenju. Određeni lijekovi, kao što su, na primjer, protuupalni lijekovi, ibuprofen ili aspirin, službeno su zabranjeni. Paracetamol, s druge strane, može djelotvorno ublažiti bolove, no ništa vas ne sprječava da se okrenete i drugim prirodnim tehnikama koje su blaže i često bolje prilagođene trudnicama. Naravno, sve to uz uvjet da određenu tehniku ili alternativnu medicinu prakticiraju iskusni stručnjaci.

Osteopatija

Osteopatija traži uzrok problema tretirajući tijelo u cijelosti, a sastoji se od nježnih palpatornih zahvata na kralješcima, zdjelici i zglobovima. Obično je dovoljno nekoliko konzultacija da bi se bolovi smanjili ili nestali. Međutim, budite oprezni jer se osteopatija ne preporučuje ako postoji opasnost od prijevremena porođaja ili u slučaju povišene temperature.

Doctor examining and giving physiotherapy to pregnant woman, Image: 280490610, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Akupunktura

Još jedna alternativna medicina koja daje dobre rezultate jest akupunktura. Prema toj kineskoj medicini bolovi u donjem dijelu leđa pojavljuju se u najvećoj mjeri zbog zastoja energije i krvi u području zdjelice. Zahvaljujući bezbolnoj primjeni tankih iglica na određenim točkama na tijelu, terapeut potiče ponovni protok energije u meridijanima, a djelovanje se osjeti vrlo brzo. Već nakon prve seanse bolovi se smanjuju za polovicu, a nakon druge gotovo nestaju. Istražen je i drugi način prakticiranja akupunkture kod kojega se iglice ubadaju u područje uha, čime se još djelotvornije ublažava bol. Masaža

Ne smijemo zaboraviti ni na blagodati masaže. Ona će vas u prvome redu smiriti jer stres djeluje i na vaše zdravlje, ali i na zdravlje vašega budućeg djeteta. Osim toga, masaža će vas i opustiti jer utječe i na probleme leđa povećavajući mišićni tonus. Za djelotvorno tretiranje bolnih zona, odaberite terapeuta osposobljenog za prenatalnu masažu. Takav će terapeut posebnu pozornost obratiti na vaše stanje i biti pažljiv pri odabiru masažnih eteričnih ulja. Ako nemate dovoljno vremena ili novca za stručnu masažu, namamite budućeg tatu na trenutak opuštanja kod kuće. U slučaju da se ne može pohvaliti osobito spretnim rukama, uvijek može pomoći masažer kojim će vam također pomoći da opustite napete mišiće i ublažite moguću bol.

Tri položaja protiv bolova 1. Lezite na pod, ruke položite ravno uz tijelo i svinite noge pod kutom od 45 stupnjeva. Polako izdišite zrak iz pluća i pritom priljubite kralježnicu uz pod tako da praznina ispod donjega dijela leđa nestane, a zatim udahnite i istodobno opuštajte leđa.

2. Zauzmite položaj na ‘sve četiri’. Dok izdišete, zaoblite leđa poput mačke tako da donji dio kralježnice podižete prema gore. Udahnite i istodobno se vratite u početni položaj.

Cheerful pregnant young woman doing yoga at home. Female model standing in Cow Pose, Bitilasana on her bed (Cow - Cat sequence). Beautiful misty city view on the background, Image: 281857610, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

3. Istu je vježbu moguće napraviti u stojećem položaju. Leđa prislonite uza zid i lagano svinite koljena. Zatim zabacite zdjelicu stežući trbušne mišiće kako biste donji dio kralježnice priljubili uza zid. Zadržite položaj nekoliko sekundi i opustite.

Portrait of pregnant young woman doing yoga at home. Female model standing in Cat Pose, Marjaryasana on her bed (Cat - Cow sequence). Beautiful misty city view in the window, Image: 281858149, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Stegnite se pojasom

Ovdje ne govorimo o modnom dodatku kojim ističemo naš lijepi trbuh. Pojas za potporu koji se propisuje budućim mamama ima posve drukčiju namjenu. On pomaže održati zglobove zdjelice na mjestu, podupire trbuh i djelotvorno ublažava bolove u donjem dijelu leđa. Naravno, trbušni pojas za trudnice ne može zamijeniti preventivne mjere, pravilno držanje i vježbanje, no kada su trbušni mišići umorni, pojas se može pokazati korisnim.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Profimedia

Najnovije