Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Druga trudnoća - što očekivati?

Nerijetko druga trudnoća skriva mala iznenađenja jer svaka je trudnoća jedinstvena, kao što je i svako dijete jedinstveno

Prva trudnoća utisnuta je u vaše sjećanje, one dobre strane, ali i one manje dobre. Čarolija prvih pokreta bebe (koja sada razvaljuje svoju sobu!), trbuh koji poprima nezamislive proporcije, porođaj od kojeg nerijetko jako strepimo... A sada ste opet na pragu tih poznatih iskustava.

No hoće li baš sve biti kao prošli put? Svaka je trudnoća jedinstvena kao što je i svako dijete jedinstveno, pa nerijetko druga trudnoća skriva mala iznenađenja. Neke će trudnice iskusiti nešto sasvim drukčije. Ono što su osjećale u prvoj trudnoći gotovo je posve odsutno ili je pak mnogo snažnije.

Novi doživljaj trudnoće

Druga se trudnoća razlikuje jer majka već poznaje osjećaje i iskustvo prvog porođaja. Kada očekujete drugo dijete, okolnosti više nisu iste, a vaše tijelo i glava ne reagiraju jednako! Stoga neće sve biti kao prvi put.

Mnoge buduće majke iščekuju svoje prvo dijete s velikim nestrpljenjem: “Kada ću osjetiti bebine prve pokrete? Jedva čekam saznati je li dječak ili djevojčica. Toliko bih voljela držati svoju bebu u naručju!” U drugoj trudnoći događa se sasvim suprotno, majkama se ne žuri i uživaju u svakom trenutku ispunjenom već poznatim značajkama. Trudnice proživljavaju radosti devet čarobnih mjeseci s više pouzdanja, smirenije su i osjećaju se sigurnije i samouvjerenije kada se suočavaju s malim neugodnostima koje trudnoća donosi.

Naravno, osjećaj je potpuno suprotan kod majki koje nerado prolaze kroz tjelesne promjene i trudnoću smatraju jednostavno razdobljem koje je nužno da bi obogatile svoju obitelj još jednim članom.

Preispitivanje i strahovi

Unatoč iskustvu, strepnja se može pojaviti i u drugoj trudnoći, osobito ako postoji moguća prijetnja, na primjer opasnost od preuranjenog ili otežanog porođaja, ali i onda kada zabrinutost nije opravdana. Gledajući kako trbuh raste iz tjedna u tjedan, trudnice se mogu začuditi što nisu toliko ushićene. Vaše prvo dijete pretvorilo vas je u majku i uvelo u nepoznat svijet, dok drugo dijete dolazi na poznati teren. Osim toga, nerijetko se drugo dijete smatra preslikom prvog, a ne novim malim bićem koje će se razviti u jedinstvenu osobu i pronaći svoje mjesto u društvu. Česta je pojava u drugoj trudnoći strah od odvajanja od prvog mališana te zabrinutost vezana uz to kako će on prihvatiti bebu i hoće li biti ljubomoran, a tjeskobu izaziva i preispitivanje možete li biti dobra majka dvojici ili više mališana i voljeti ih istom mjerom. Sve su to opravdani strahovi, no oni su samo privremeni. Majka će nakon porođaja povratiti samopouzdanje i strpljenje kojeg je u trudnoći možda nedostajalo i neizmjerno se zaljubiti u novu bebu.

Simptomi trudnoće često su drukčiji

Mnoge žene sa svakom trudnoćom iskuse nove simptome, a druga je trudnoća često nešto napornija od prve. Neke se majke iznenade što osjećaju jaču mučninu, iako smatraju da su u dobroj tjelesnoj kondiciji. To je zato što tijelo prepoznaje stanje trudnoće i na nj odgovara brže te proizvodi veće razine hormona. S druge strane, mučnine mogu potpuno izostati, baš kao i problematična koža s kojom su se možda susrele u prvoj trudnoći.

U rjeđim slučajevima druga trudnoća započinje čudnim, bolnim osjećajem snažnog potezanja vrata maternice, a tek dug odmor može ublažiti bol. Stručnjaci objašnjavaju da taj bol višerotkinje rijetko spominju, no on je stvaran i bezopasan te nestaje krajem drugog mjeseca trudnoće.

Trudničke boljke

Trudničke boljke mogu se pojaviti prije nego što je bio slučaj u prvoj trudnoći, osobito teške noge i varikozne vene. Vene su se već proširile u prvoj trudnoći, a i trbuh se sada zaobljuje nešto prije, pa će stoga i ranije početi pritiskati na bedrene krvne žile i kočiti protok krvi prema srcu. Zato je važno svakodnevno hodati barem pola sata radi poboljšanja cirkulacije. Jednako tako, potrebno je izbjegavati križanje nogu kod sjedenja, a kod ležanja i spavanja dobro je lagano podići noge.

Lažni ili Braxton-Hicksovi trudovi u drugoj se trudnoći pojavljuju prije i uglavnom su brojniji. Zbog njihove učestalosti trudnica može pomisliti da će se drugo dijete roditi ranije od prvog, no takvo vjerovanje nije osnovano. Da biste razabrali između pravih i lažnih trudova, promijenite položaj (ustanite, recimo, ako ste sjedili) ili prošećite. Braxton-Hicksovi trudovi prestat će nakon nekog vremena, dok će porođajni trudovi ustrajati i nakon promjene položaja.

Devet mjeseci pod nadzorom

Katkad je vrlo vjerojatno da će se komplikacije iz prve trudnoće ponoviti i u drugoj. Ako ste imali kakvih problema prvi put, razgovarajte o tome sa svojim ginekologom, koji će vam savjetovati koje mjere valja poduzeti da biste smanjili mogućnost njihove pojave. Primjerice, kod trudnice koja je u prvoj trudnoći patila od gestacijskog dijabetesa stanje se može ponoviti i drugi put. To vrijedi i za druge rizike, poput prijevremenog porođaja, nekompatibilnog Rh-faktora ili hipertenzije, koji zahtijevaju stroži nadzor ili ih valja tretirati radi ublažavanja ili sprečavanja njihova ponovnog pojavljivanja.

Uočljivije obline

Tijelo se promijenilo prvom trudnoćom. Maternica se razvila, a trbušni mišići i koža rastezanjem su izgubili svoj prvotni tonus. To pogoduje ranijem opuštanju kože i mišića u idućim trudnoćama pa se trbuščić počinje nazirati i nekoliko tjedana prije nego što je to običaj u prvoj trudnoći, već u trećem mjesecu. No uzrok oblinama može biti i psihičke prirode. Buduća majka već je prošla kroz sve faze trudnoće i osjeća se slobodnijom pokazati trbuh i ponosno ga nositi kao dokaz nove sreće.

Dijete je smješteno niže

Oslabljeni trbušni mišići nisu dovoljan potporanj bebi kao u prvoj trudnoći, stoga će se fetus spustiti nešto niže u trbuhu. Dobra je strana nošenja djeteta u nižem položaju to što će trudnica disati lakše i osjećati se ugodnije za vrijeme jela. Loše strane? Trudnica može prije u trudnoći osjetiti češću potrebu za mokrenjem i pojačanu neugodu u zdjeličnom predjelu zbog dodatnog pritiska na mjehur i zdjelicu. Neugoda se može ublažiti Kegelovim vježbama, koje će ojačati zdjelične mišiće.

Umor i bolovi u leđima

Druga trudnoća razlikuje se od prve jer se ovaj puta trudnica suočava s više obveza: uz trudnoću mora se brinuti i o mališanu koji traži pažnju. Teško se odmoriti kada starije dijete jedva hoda, još uvijek plače noću i zahtijeva svoj dio majčinske nježnosti od jutra do mraka. Katkad se tomu pribrajaju i teški uvjeti, stres i ograničenja profesionalnog života, putovanja, održavanja kuće... a umor s kojim se suočavate ne smije se zanemariti. Ponekad ćete imati potrebu za tišinom i morat ćete poticati svog mališana na samostalnost. Ne ustručavajte se zatražiti pomoć od članova obitelji, koji trebaju više pažnje posvetiti prvom djetetu, a navečer otiđite spavati kad i vaš mališan.

Umor često ide ruku pod ruku s bolnim leđima. Da bi raspodijelile težinu trbuha koji vuče prema naprijed, trudnice imaju naviku zabaciti ramena i još više savinuti leđa. A saginjanjem da bi podigle starije dijete još se više pogoršava stanje kralježnice! Zato nije čudno što se javljaju bolovi u leđima ili išijas. Razgovarajte s liječnikom ili ginekologom, koji će vam preporučiti dobre položaje za podizanje tereta ili vježbe i tehnike za opuštanje napetosti.

Prvi pokreti bebe osjete se ranije

Jedna od prvih razlika koje majke primjećuju u drugoj trudnoći jesu pokreti bebe koji se osjete ranije nego u prvoj trudnoći. Novopečena majka uglavnom prepoznaje udarce bebe oko petog mjeseca, a iskusna majka oko četvrtog. Uzrok je najvjerojatnije taj što majka već poznaje osjećaj koji stvara bebino kretanje i prepoznaje slabašne udarce i migoljenje. Prvi pokreti bebe osjete se kao sitni mjehurići ili leptirići koji krilima lupkaju o stijenke maternice. U prvoj trudnoći buduće majke te osjete katkad zamijene s grčevima zbog probavnih smetnji, a tek poslije shvate da su to bile bebine kretnje.

Nužna priprema

Stručnjaci jednoglasno potvrđuju da je priprema za rođenje drugog djeteta jednako korisna kao i kod prvog porođaja. Pogrešno je smatrati da tečajevi više nisu potrebni, osobito jer je to dobar način da se ispravi sve što je u prvoj trudnoći prošlo loše i da se odagnaju mogući strahovi. Osim toga, sudjelovanjem na trudničkim tečajevima trudnica ulaže sebe u drugu trudnoću, jer se kod nekih žena čarobni osjećaj koji izaziva prva trudnoća razvodnio. Na pripremama za porođaj majke će dobiti odgovore na nova pitanja koja ih muče: “Kako ću se organizirati? Hoće li starije dijete biti ljubomorno? Kako ću se odvojiti od prvog djeteta?” Jednako će tako otkriti nove korisne metode poput haptonomije ili komunikacije dodirom, prenatalnih pjesama, sofrologije...

Odnos s prvim djetetom u trudnoći

Iako vas druga trudnoća neće umoriti ništa više od prve, osjećaj bi mogao biti baš suprotan. To je zato što se ovaj puta morate istodobno baviti trudnoćom i majčinskim obvezama. Pokušajte se što više odmarati i zatražite pomoć od drugih članova obitelji. U redu se povremeno poslužiti televizorom ili crtićima kako biste zaokupili svoje dijete kada trebate malo tišine i mira, a povremene dostave hrane neće dugoročno naškoditi vašoj obitelji. Ne brinite se ako osjećate da svojoj drugoj trudnoći i nerođenom djetetu ne pridajete dovoljno pažnje. Takva su iskustva normalna i nipošto ne znače da vas drugo dijete manje zanima.

Pripremite starijeg mališana na dolazak bebe

Svog prvog mališana morate pripremiti na prinovu; više vas neće biti troje u obitelji. Ne mijenjajte svoje navike sa starijim mališanom. On i dalje mora osjećati povjerenje i ne pomišljati da će mu nova beba sve oduzeti.

Ne oklijevajte s djetetom podijeliti svoju radost i uključite ga u dolazak malog brata ili sestrice. Na taj će način dijete spremnije prihvatiti bebu i osjećati sigurnost. Ovisno o dobi mališana, ovo je najbolji trenutak da izvadite fotografije djetetova rođenja i pokažete mu kako ste iščekivali i priželjkivali njegov dolazak. Dopustite mu da osjeti bebino kretanje i pomogne vam odabrati odjeću i igračke koje ćete kupiti za bebu. Time će se osjećati velikim i ispunjenim odgovornošću koju mu povjeravate.

Drugi porođaj traje kraće!

Napokon je stigao dan porođaja, a dobra je vijest da je u drugoj trudnoći porođajno doba obično kraće, 5-7 sati. Tijelo je već jednom prošlo kroz cijeli proces i vrat maternice izgubio je svoju prvotnu čvrstoću te je savitljiviji, što olakšava njegovo otvaranje i dozrijevanje. Ritam trudova postaje redovitiji i povećava se brže nego prvi put. Izgon ploda također je lakši i traje od pet do deset minuta. A još nešto čemu se trudnice mogu veseliti jest rjeđa potreba za epiziotomijom kod drugorotkinja, zahvaljujući fleksibilnosti međice!

Teži oporavak nakon porođaja?

Kod drugog su porođaja poslijeporođajni trudovi jači, posebno kod žena koje doje. Nemojte se čuditi, to je normalno: trudovi su sve bolniji nakon svakog porođaja i znak su da se maternica steže kako bi začepila krvne žile koje su opskrbljivale placentu, smanjila krvarenje i povratila svoju prvotnu veličinu i težinu. Zamislite da se maternica u samo nekoliko tjedana mora smanjiti sa 1500 na 50 grama! A što je bila opuštenija, to se teže skuplja.

Povratak kući iz bolnice zahtijevat će svu vašu snagu. Dvoje djece koja traže vašu pažnju te društveni i ljubavni život koji iziskuju svoje, nerijetko obeshrabre majku. Usto se potrebno nositi s činjenicom da će vam trebati više vremena i napora da povratite svoju pretporođajnu težinu. Sada će vam više nego ikad trebati pomoć partnera i drugih članova obitelji, koji bi trebali preuzeti više brige o prvom mališanu i dio drugih obveza. Pokušajte se opustiti i ne stavljati preda se prevelike zahtjeve. Nalazite se na poznatom teritoriju; već ste se pronašli u ulozi majke pa skrb o novorođenčetu neće kriti iznenađenja jer se osjećate pouzdanije. Najveći će izazov, naime, postavljati prvi mališan, kojemu će sada biti potrebno više pažnje i stalni dokaz vaše ljubavi.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije