Znate li što je na jelovniku prije nego uđete u restoran? Okreće li vam se želudac od mirisa sendviča koji su vam prije trudnoće bili omiljena hrana? Više ne podnosite kavu bez koje prije niste mogli započeti dan? Osjetljivost na mirise u prvome tromjesečju trudnoće jedan je od prvih simptoma s kojim se, kako studije tvrde, suočava čak dvije trećine trudnica.

Iako mnoge trudnice primjećuju promjene u osjetu mirisa tijekom prvog tromjesečja, broj mirisa na koji su osjetljive, kao i intenzitet gađenja, ovisi od trudnice do trudnice. Kod nekih žena ova osjetljivost na mirise zapravo je uzrok jutarnjih mučnina, dok kod drugih želudac ne reagira izbacivanjem svoga sadržaja.

loš miris
Shutterstock 

Hormoni kojima je žena izložena tijekom trudnoće glavni su uzrok pojačane osjetljivosti na mirise. Estrogen je glavni krivac što ne možete smanjiti osjetljivost svoga njuha.

1. Svako jelo koje je pripremljeno na luku i češnjaku! Miris luka koji se dinsta prilično je intenzivan i ako niste trudni, a u prvim mjesecima trudnoće može biti neizdrživ. I ne samo dok se prži u loncu, vi osjećate i njegovo isparavanje iz kože vaših sugovornika.
2. Mljeveno meso koje se prži u tavi. Želudac vam već izlazi na usta, zar ne?
3. Riba, pogotovo ona iz konzerve. Ako vam netko spomene sendvič od tunjevine, postane vam toliko mučno da vas i glava zaboli.
4. Jaja, pogotovo kuhana.
5. Hrana vašeg kućnog ljubimca, e pa to je jedno strašno iskustvo!
6. Miris alkohola ili piva, ali zanimljivo je da se rijetke trudnice žale da im smeta miris rakije.
7. Miris kave! Iako ste bili strastveni kavopija, ovaj vam se crni napitak jednostavno gadi.
8. Tuđi mirisi! Zadah drugih ljudi, ali i svi tjelesni mirisi.
10. Pasta za zube, intenzivni parfemi, deterdženti i gelovi za tuširanje.
11. Mirisi zapaljene cigarete, a prljava pepeljara s opušcima je još traumatičnije iskustvo.