Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JE LI SIGURNO VOZITI BICIKL U TRUDNOĆI? Svako je tromjesečje priča za sebe pa pripazite na sljedeće rizike

Autor Sanja Matasić

Znate li koliko je sigurno voziti bicikl u trudnoći i koje su situacije potencijalna opasnost?

 trudnica na biciklu Izvor: Shutterstock

Voziti bicikl je prekrasna tjelesna aktivnost. Osim što ima velik benefit na fizičko zdravlje, stručnjaci ističu i dobrobiti po mentalno zdravlje. Dokazano je da samo 15 minuta vožnje bicikla može znatno podignuti vaše raspoloženje jer se tijekom ove fizičke aktivnosti, kao i kod trčanja, oslobađa dovoljna doza serotonina da vas iz 'crnih misli' trenutno prebaci na 'cvjetne poljane'.

Kako su i cijene goriva skočile u nebesa, vožnja bicikla dobra je za vaš kućni budžet, ali i za vaš doprinos očuvanju okoliša. No ako ste trudni, je li za vas sigurno voziti bicikl?

Prema savjetu ginekologinje Lucky Sekhon vožnja bicikla tijekom trudnoće ne mora nužno predstavljati rizik, međutim, važno je obratiti pozornost na određene probleme i potencijalne rizike.

S obzirom na razvoj trudnoće, neke boljke koje idu s drugim stanjem ne bi se trebale zanemariti pa kako su mučnine i vrtoglavice česta pojava u prvom tromesečju, gubitak ravnoteže i pad s bicikla jedan je od rizika.

'Važno je biti oprezan i slušati svoje tijelo, a ako osjećate vrtoglavicu, što god da činite - prestanite. Ako planirate vožnju biciklom, da izbjegnete vrtoglavicu i mučnine, ostanite hidrirani i nikada nemojte voziti bicikl gladni', rekla je ginekologinja Lucky.

Kako biste izbjegli grčenje mišića, koje je također jedna od trudničkih boljki u prva 3 mjeseca, smanjite intenzitet ili prestanite voziti ako počnete osjećati naprezanje.

Kako je treće tromjesečje priča za sebe zbog općeg stanja trudnice i veličine trbuha, vožnja bicikla postaje vrlo rizična aktivnost. Veličina trbuha utječe na ravnotežu i povećava rizik od pada i povreda. Također, trudnicama bi moglo biti neugodno voziti bicikl, posebno ako je potrebno da se tijekom vožnje mora naginjati do upravljača.

'Važno je svesti na najmanju moguću mjeru rizik od padova, posebno u kasnom drugom i trećem tromjesečju jer udarci u trbuh mogu oštetiti posteljicu i prouzročiti opasno krvarenje', upozorila je liječnica.

 može li trudnica voziti bicikl Izvor: Shutterstock

Stoga, iako se lagana vožnja biciklom može činiti kao dobra tjelovježba, imajte na umu da vaše tijelo nije isto, čak vam se i koordinacija pokreta promijenila, a uz to položaj na biciklu nije nimalo ugodan za trudnice.

Posebno ako prije trudnoće niste vozili bicikl, preporučuje ginekologinja Lucky Sekhon, nikako ovu aktivnost ne uvodite kada ostanete trudni. Vaša želja za bicikliranjem može pričekati dok ne rodite.

'Vožnja sobnog bicikla mnogo je sigurnija, nema rizika od pada jer nema neočekivanih neravnina ili rizika od klizanja na šljunku', zaključuje liječnica.

U svakom slučaju, sigurna vožnja, osluškivanje vlastitog tiela i savjetovanje s liječnikom presudni su kod donošenja odluke o tome trebate li nastaviti voziti bicikl i tijekom trudnoće.

Možda će vas zanimati

Najnovije