Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNICA KOD ZUBARA: Ako mama ima zdrave zube, smanjit će rizik od prijevremenog poroda

Autor Zvjezdana Bubnjar

Jeste li znali da trudnoća može utjecati na vaše zube i desni, no je li sigurno ići stomatologu?

 trudnica kod zubara Izvor: Shutterstock

Nekim ženama trudnoća je toliko iscrpljujuća da često zaspu bez pranja zubi. No preskakanje ovog rituala može loše utjecati na zube i desni, pogotovo u trudnoći. Zapravo, ako se oralno zdravlje pogorša, povećava se rizik od karijesa, bolesti desni, pa čak i komplikacija u trudnoći.

Štoviše, buduća mama s problematičnim zubima bakterije može prenijeti svojoj bebi tijekom i nakon trudnoće, što znači da zdrava usta nikada nisu bila toliko važna.

Kako trudnoća utječe na zdravlje zuba?

Dok čekate bebu, skloniji ste razvoju bolesti desni i karijesa, zbog čega je oralna higijena tijekom trudnoće izuzetno važna.

Zapravo, zahvaljujući bezbrojnim hormonalnim promjenama, između 60 i 75 posto trudnica ima gingivitis, rani oblik parodontalne bolesti i može uzrokovati natečenost, krvarenje ili upalu desni.

Ako se ne liječi, gingivitis se može pretvoriti u parodontitis, težu vrsta bolesti desni koja može uključivati nestajanje kosti, a samim tim klimanje i ispadanje zubiju. Trudnice su također pod povećanim rizikom od karijesa i zato još više pažnje trebaju posvetiti oralnoj higijeni.

Na primjer, češće uzimanje manjih obroka znači da više kiseline i bakterija dolazi u kontakt s vašim zubima. Napadi jutarnje mučnine i povraćanje uzrokuju da želučana kiselina oštećuje zubnu caklinu i tako omogućuje lakši prodor bakterija povećavajući rizik od karijesa.

Je li sigurno ići zubaru tijekom trudnoće?

Da. Odlazite redovno na kontrole svakih šest mjeseci, a ako vam stomatolog preporuči rendgensko snimanje, ne brinite: rendgenske snimke zuba potpuno su sigurne tijekom trudnoće, jer je količina korištene radijacije vrlo mala, a na vaš trbuh i grlo stavljaju se zaštitne navlake i ovratnici kako bi zaštitili vas i vašu bebu te smanjili izloženost.

 rendgen u trudnoći Izvor: Shutterstock

Liječenje karijesa tijekom trudnoće također je potpuno sigurno, kao i drugi stomatološki radovi koji zahtijevaju lokalnu anesteziju poput novokaina ili lidokaina, a oba se smatraju sigurnima u trudnoći.

Koje komplikacije može uzrokovati loše oralno zdravlje?

Iako nije točno poznato koliko loše zdravlje zuba uzrokuje komplikacije u trudnoći, parodontitis je povezan s prijevremenim porodom, niskom porođajnom težinom ili čak preeklampsijom.

Teorija je da previše bakterija u ustima trudnice može dospjeti u krvotok i otputovati u maternicu, gdje može uzrokovati razvoj prostaglandina i potencijalno potaknuti prijevremene trudove.

Trudnice s puno oralnih bakterija mogu prenijeti te klice svojoj bebi nakon poroda, prijenosom usta na usta. Ova potencijalno agresivna i štetna bakterija može oštetiti buduće zube dojenčeta, uzrokujući karijes u vrlo mladoj dobi.

Kako poboljšati oralno zdravlje tijekom trudnoće?

Zdravi zubi i desni ključni su za majku i dijete tijekom trudnoće. Redovito perite zube i koristite zubni konac. Minimalno dvaput dnevno četkajte zube pastom s fluorom, pogotovo nakon jela. Očistite jezik jer se i na njemu skupljaju brojne bakterije.

Pravilno se hranite. Zamijenite slatke poslastice i gazirana pića za svježe voće i povrće te običnu vodu. Ne samo da će vaši zubi biti bolji, već će i vaša bebica imati zdrav početak.

Ako ne možete prati zube nakon obroka, pokušajte žvakati komadić kaugume bez šećera. Ili ako vam okus žvakaće gume smeta, grickanje orašastih plodova ili malog komadića tvrdog sira nakon obroka, također može pomoći u borbi protiv bakterija. Odlazite redovito na preglede i nastojte posjetiti stomatologa svakih šest mjeseci.

Razumljivo je da vam je mnogo stvari na pameti tijekom trudnoće, ali nemojte zaboraviti na oralnu higijenu. Zdravi zubi i desni utječu na vaše zdravlje i na zdravlje vaše bebe, stoga pazite na svoje zube prije i poslije termina poroda.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije