Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karijes se može izliječiti uz ovih 5 koraka

Karijes je bolest zubi koja se javlja kad specifični tipovi bakterija počnu proizvoditi kiseline koje uništavaju prvo zubnu caklinu, a zatim i dentin ispod njega. Kad jednom karijas krene, nemoguće je cijeli proces vratiti unatrag, ...

Prema studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal, cavities and tooth decayproces propadanja zubi može se preokrenuti prehranom. Znanstvenici su 62 djece s karijesom podijelili u tri prehrambene grupe. Prva grupa je dobivala standardnu prehranu s više zobene kaše koja je bogata fitinskom kiselinom. Druga grupa je dobivala standardnu prehranu s dodatkom vitamina D, dok je treća grupa jela tu istu prehranu, ali bez žitarica i također je uzimala vitamin D.

Znanstvenici su otkrili da je prva grupa koja je jela puno zobene kaše i žitarica prepunih fitinske kiseline imala povećanje broja karijesa. Druga grupa je pokazala poboljšanje zdravlja, a treća grupa koja je slijedila prehranu bez žitarica s dodatkom vitamina D pokazala je najveće poboljšanje. Gotovo svi karijesi u trećoj grupi su se sami izliječili.

Činjenice do kojih su ovi znanstvenici došli čini se da potpuno negiraju dosadašnje teze da do karijesa dolazi prije svega zbog naslaga hrane na zubima, posebice one slatke. Ova studija pokazuje da je više faktora u tom procesu u igri.

Prema dr. Edwardu Mellanbyju, dr. Weston Priceu i dr. Ramiel Nagelu, postoje 4 glavna razloga koja doprinose razvoju karijesa:

 1. Nedostatak minerala u prehrani (nedostatak magnezija, kalcija i fosfora)
 1. Nedostatak vitamina topivih u mastima (A, D, E i K)
 1. Prevelika konzumacija hrane koja sadrži mnogo fitične kiseline (žitarice (integralne posebice), orašasti plodovi, sjemenke i grahorice.
 1. Prevelika konzumacija šećera
Young boy eating an apple, Image: 111062787, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Kako na prirodan način preokrenuti proces razvoja karijesa i ozdraviti zub?

 1. Izbacite šećere

Želite li zdrave zube, šećer ne smije biti dio vaše prehrane. Ne samo da hrani bakterije u ustima koje sprečavaju prirodno ispiranje zubi slinom, već stvara i jake kiseline dopuštajući im da dekalcificiraju i demineraliziraju strukturu zubi.

 1. Jedite hranu bogatu nutrijentima

Borba protiv karijesa zahtijeva povećanje unosa vitamina topivih u mastima i minerala. Prehrana bogata povrćem, posebice zelenim lisnatim povrćem i hranom bogatom zdravim masnoćama, kao što su kokosovo ulje i avokado (u kombinaciji s orašastim voćem i sjemenkama) čine idealnu prehranu protiv karijesa.

 1. Mućkanje ulja u ustima

Mućkanje ulja u ustima se koristi već stoljećima kao oralna detoksifikacija. Jednostavno u usta uzmite žlicu kokosovog ulja i mućkajte ga 20 minuta, zatim ga ispljunite. Ako vam je 20 minuta predugo započnite s 3 do 5 minuta. Mućkanje ulja u ustima pomoći će vam u liječenju čitavog niza bolesti usne šupljine.

 1. Eliminirajte fitičnu kiselinu

Fitična kiselina se nalazi u žitaricama (posebice integralnim varijantama te u mekinjama), orašastim plodovima, sjemenkama i grahoricama. Posebice veliku količinu ove kiseline imaju GMO i neorganiski uzgojene namirnice. Previše ovakvih namirnica u prehrani mogu dovesti do nedostatka minerala i osteoporoze jer fitična kiselina sprečava apsorpciju minerala i izvlači ih iz tijela kostiju i zubi te pogoduje nastanku karijesa. No, uravnoteženom prehranom ta se fitična kiselina neutralizira drugim nutrijentima. Zato nije potrebno ove grupe namirnica izbaciti iz prehrane, no korisno je ne pretjerivati i žitarice, orašaste plodove, sjemenke i grahorice prije kuhanja dugo namakati u vodi, dopustiti im da prokliju, fermentiraju te ih zatim dobro (dugo) kuhati. Na taj način se mogu znatno smanjiti količine fitične kiseline u njima.

 1. Koristite mineralizirajuće paste za zube

Zubna pasta bez fluora može biti skupa i teško ju je pronaći, no vrijedi se potruditi. Također možete napraviti svoju pastu za zube:

 • 3 žlice suhe zelene gline
 • ¼ žličice sode bikarbone
 • ¼ žličice tekućeg klorofila
 • ¼ žličice paprene metvice
 • ½ ulja od kokosa
 • 1 žlica filtrirane vode

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije