Mama dvoipolgodišnjeg dječaka, blogerica i doula Una Pašić Gregović, na Instagramu se dotaknula zanimljive teme - kad je trudnici uistinu termin porođaja! Trebaju li se bebe roditi prije ili na datum svog termina? Zašto mnoge žene kažu da su rodile prije termina, a porod se zbio u primjerice 38. tjednu. Ili pak zašto misle da su prenijele, a rodile su u 41. tjednu? 

Evo što Una o tome kaže!

"Sve trudnice u jednom trenutku dobiju svoj termin. Datum koji im 'kaže' kada će se njihovo dijete roditi. E pa ja sam tu da vam malo smirim stres oko tog 'magičnog datuma' i kažem da je termin 'proizvoljan' datum osmišljen da bi nam olakšao planiranje. Ideja izračuna datuma termina nastala je 1800-ih od strane njemačkog obstetričara. Za izračun se uzimalo prvi dan zadnje menstruacije i na to dodalo 40 tjedana (okviran broj gestacijskog perioda). Iako nam daje neku ideju kada će beba odlučiti doći na svijet, termin je samo to - okviran broj koji nije nikako pouzdan. Danas se uz metodu računanja ciklusa koristi i metoda mjerenja veličine djeteta u određenim fazama (ultrazvukom), što je također nepouzdano (a često se i ta dva izračuna ne poklapaju) jer ovisi i o periodu mjerenja (što je trudnoća naprednija to je teže preciznije izmjeriti), ovisi o čitanju doktora te i sam UZV ima svoj 'margine of error'. Za ovo je bitno da shvatimo određene stvari. Gestacijski period (trudnoća) ne traje strogo 40 tjedana (ponovno dogovorena brojka). Neke žene rode u 38. tjednu a neke u 41. tjednu, i sve je to sasvim normalno i zdravo (kaže se unutar termina). To ne znači da je rodila prerano, niti prekasno", objasnila je Una, koja je postavila i anketu sa sljedećim pitanjima:  

Jeste li znali da je žena u terminu otkako prijeđe 37 tjedana pa sve do 42., a da je okviran termin izračunat na 40 tjedana? Većina žena (više od 60 % je odgovorila je da je znala, mada se u praksi i sami susrećemo s time da, baš kako smo naveli na početku, mnoge govore da su rodile prije i nakon termina, ako se porođaj nije dogodio baš u 40. tjednu. No Unine pratiteljice su ipak uz nju imale prilike puno toga naučiti pa tako i o ovoj temi koju je ponovno pokrenula. 

Jeste li znali da statistički većina prvorotki kreće u porod do 41. tjedna plus 3 dana (oko 75% prvorotki, gdje ostalih 25% kreće u porod i nakon)? Većina (više od 70 %) žena nije znalo.

Jeste li znali da je vodeći razlog za indukciju 'prelazak termina'? Većina (više od 80%) ih je znalo. Una je napomenula da se indukcija kod nas često izvodi i rutinski nakon 40. tjedna i ne uvijek iz medicinski opravdanih razloga. Tako velik broj žene bez medicinske indikacije (samo zato što su prešle 40. tjedan), završe na induciranom porodu. Dakle, prenošenje termina navodi se kao jedan od najčešćih razloga za indukciju, a on samostalno kao takav TO NIKAKO NIJE. Bitno je to znati, jer indukcija sa sobom nosi set rizika za majku i dijete, a i utječe na iskustvo poroda. Indukcija može imati svoju ulogu u situacijama gdje o tome ovisi zdravlje majke i bebe, međutim to su specifične situacije koje se moraju sagledavati individualno, a sigurno ne opravdavaju velik broj indukcija koji su kod naš nažalost često rutina. 

No vratimo se temi termina porođaja. Zašto je 40 tjedana samo okviran broj trajanja trudnoće? 

"Načini računanja termina ne uzimaju u obzir duljinu trajanja ženinog individualnog ciklusa, različitosti tijela i hrpu dodatnih faktora. Niti je ultrazvuk precizan u određivanju veličine, niti se svaka beba razvija istom brzinom. Najednostavniji način za ovo pojasniti je recimo kod ciklusa. Ako računamo prvim danom zadnje mjesečnice, kako računica može biti ista za ženu čiji ciklus traje 25 dana, i ženi čiji ciklus traje 32 dana? Još k tome velik broj žena ima neredovite cikluse koji također onda naravno utječu na sam izračun.

Idemo tu dodati još par zanimljivih informacija. Manje od 4% žena će roditi na svoj termin. Poprilično sitan postotak. Žene koje idu na VBAC (vaginalni porod nakon carskog reza) također imaju puno veće šanse za prijeći predložen 'due date'. E sada, kada to znate, znajte da se izraz 'prenijela je trudnoću' (samo zato što je prešla taj nepouzdano izračunati datum) koristi potpuno krivo i jedino čemu doprinosi je da trudnici diže stres (koji i sam često zna kočiti porod). Izračunati datum poroda radije gledajte kao nekakvu okvirnu smjernicu koja olakšava planiranje, pazite na sebe i svoje zdravlje i zapamtite 'Babies are born on their birthdays not their due dates!'

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Profimedia