Istraživanja pokazuju da će masaža međice u trećem tromjesečju smanjiti šansu da tijekom poroda završite s njezinim zarezivanjem ili epiziotomijom. Štoviše, većina budućih mama, koje su isprobale perinealnu masažu, imale su pozitivna iskustva tijekom poroda, čak je toplo preporučuju svim trudnicama.

Međica je nježno tkivo koje se nalazi između vaginalnog otvora i anusa. Budući da u većini rodilišta žene rađaju u ležećem položaju, koji stavlja taj dio tijela pod jači pritisak, međica, ako nije dovoljno elastična, uslijed naprezanja i naglog širenja može puknuti pa vam je liječnik ili primalja preventivno zarezuju kako bi to spriječili. Međica je važna jer se spaja na mišiće koji podržavaju reproduktivne organe, crijeva i mjehur, odnosno na zdjelično dno.

Međicu možete masirati sami, ili uz pomoć partnera, a masažu se preporučuje uvesti od 34. tjedna trudnoće, barem tri do četiri puta tjedno po 3 do 4 minute.

Jedino kada je dobro izbjegavati masažu jest u slučaju da imate vaginalni herpes, kandidu ili neku drugu vaginalnu infekciju.

Kako masirati međicu
Shutterstock 

Kako se pripremiti?

• Operite ruke i podrežite nokte kako biste zaštitili osjetljivo tkivo vagine.
• Koristite lubrikant ili ulje bez mirisa – bademovo, kokosovo ili maslinovo.
• Možete se namjestiti na jastuke kako bi vam bilo što udobnije, a neke trudnice se lakše opuste u kadi.
• Možete koristiti i zrcalo kako biste vidjeli što rade. 

1. Odaberite ulje za masažu (kokosovo, bademovo ili maslinovo). Doula Una Pašić Gregović preporučuje hladno prešano kokosovo ulje jer je nježno, nema mirisa, neće poremetiti PH vrijednost, uz to još ima i antibakterijska svojstva.

2. Pronađite ugodan položaj, približite koljena prsima i raširite ih. Možete se osloniti na jastuke na krevetu ili kauču kako bi vam međica bila dostupnija. Ili, ako vam je lakše, namjestite se u kadi, s jednom nogom podignutom u stranu, a možete I stajati pod tušem s jednom nogom podignutom na povišenje visine stolca.

3. Stavite malu količinu ulja za masažu na područje međice.  

4. Palčeve umetnite u vaginu, oko 2,5 cm do 4 cm, a kažiprste na kožu međice. Možda će vam biti lakše koristiti ogledalo prvih nekoliko puta.

5. Pritisnite prema dolje, prema anusu i sa strane, dok ne osjetite blago peckanje, odnosno dok ne osjetite istezanje. Zadržite pritisak jednu ili dvije minute.

6. Masirajte područje prema gore i prema van, i opet natrag u obliku slova 'U', oko 3 - 4 minute (na videu se jasno vidi pokret koji trebate izvoditi).

Kako uključiti partnera?

U kasnijim fazama trudnoće zbog, veličine trbuha, masaža može biti teže izvediva pa, ako je partner raspoložen, može vam pomoći. Jednostavno, slijedite istu metodu, a jedina je razlika je u tome što će vaš partner koristiti kažiprste, a ne palčeve za izvođenje masaže u obliku slova 'U'.