Dovoljno fascinantna je činjenica da su tijekom trudnoće svi organi raspoređeni tako da maternica ima dovoljno prostora da beba raste i razvija se do težine koju je spremna za rođenje, dok je sam porod nevjerojatan dokaz koliko je žensko tijelo može prilagoditi.

Iz Centra za trudnoću i porod u američkoj saveznoj državi Louisiani liječnici su na Instagramu i Facebooku podijelili snažnu fotografiju žene koja rađa na kojoj se vide ženina leđa i što se događa s kostima, leđima i tijelom tijekom dolaska novorođenčeta.

Kada se žena nagne naprijed, bilo da stoji uspravno ili na rukama i koljenima, vidjet ćete kvrgu na leđima i ispod struka.

Što se događa s tijelom tijekom poroda?

Dr. BarbaraFinderle objašnjava anatomiju porođaja:

Dijete raste u maternici i rađa se kroz zdjelicu. Vaša zdjelica je oblikovana kao zakrivljeni dimnjak - točno pravi oblik kroz koji može proći glava vašeg novorođenčeta tijekom rođenja. Kada pogledate strukturu zdjelice žene i podsjeća na glavu novorođenčeta, a odozdo prolaz kroz koji dijete prolazi tijekom rođenja.

Trtična kost se također pomiče tijekom poroda, čime se prostor širi za dva centimetra. Ta kost može dodatno proširiti prolazni prostor za još 1,5 centimetara.

Također, doktorica naglašava da trudnica svojim kretanjem pomaže gravitaciji.

'Nemojte sjediti, jer su vam u tom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, staviti noge sa strane i sjesti na noge. U svakom slučaju treba se koristiti tijelom i izbjegavati ležanje', savjetuje.