Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li to samo iscjedak ili mi curi plodova voda?

Gaćice su vam odjednom mokre i pitate se radi li se o iscjetku, mokraći ili možda čak o curenju plodove vode? Kako znati što je posrijedi i što napraviti?

 curenje plodove vode

Za početak, nemojte paničariti! Ako je plodova voda, možda možete to otkriti po mirisu. Plodova voda miriše pomalo slatkasto, sasvim drugačije od bistrog i bezmirisnog iscjetka ili urina. U drugom tromjesečju, kada se bebina glavica još nije spustila u vašu zdjelicu, plodova bi voda curila u većoj količini. U kasnijim tjednima trudnoće, plodova voda samo kaplje jer djetetova glavica blokira izlaz poput zatvarača.

Ako je količina iscjetka mala, također je moguće da vam je beba potisnula mjehur i jednostavno ste ispustili malo urina. Ako niste sigurni, ako tekućina konstantno izlazi ili se to događa u ponavljajućima naletima, a vi stalno mijenjate gaćice, pođite liječniku. Samo tako ćete pronaći odgovor na ovu misteriju.

 curenje plodove vode

Neposredno prije termina poroda imate snažan sluzavi iscjedak? Što bi to moglo biti?

Mnoge se žene uplaše kad neposredno prije termina poroda odjednom osjete izlazak veće količine sluzi u gaćicama. Nema razloga za strah. Ova sluz je znak da se sprema porod. Radi se takozvanom sluzavom čepu koji se u početku trudnoće formira na grliću maternice i štiti maternicu od prodora mikroba. Kad se cerviks polako počne otvarati i pripremati za porod, sluzni čep se odvaja i ispada. Katkad se uz sluz javi i malo sukrvice. Ali razloga za brigu nema. U većini slučajeva ispadanje sluzavog čepa najavljuje da će trudovi uskoro početi.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije