Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za buduće mame: Koji su znakovi da je porod blizu, a koji da je porod krenuo?

Događaj koji s radošću i nervozom iščekujete mjesecima jest rođenje vašeg djeteta! No, osim prema kalendaru, postoje i znakovi kojima vaše tijelo signalizira da je porod blizu

 porod

Prema medicinskim kriterijima, porod bi trebao početi 40 tjedana nakon posljednje menstruacije, ali to baš i nije uvijek tako. Jer, pravo vrijeme začeća teško da se može odrediti i ono se određuje okvirno. Osim toga, kada je vrijeme da beba izađe van, u konačnici odlučuje vaše tijelo u 'dogovoru ' s bebom. Jedno je sigurno, onoga trenutka kada krenu znakovi poroda, nakon nekoliko sati (govorimo o do 24 sata), vaša bi beba trebala ugledati svijet.

Mnoge trudne mame pitaju se kako će se osjećati kad porod krene, koliko će trajati i kako znati je li riječ o lažnim ili pravim trudovima. Kako je svaki porod drugačiji, teško je dati odgovore na sva pitanja koja ima buduća mama. No poznavanje znakova poroda, pomoći će vam da se psihički pripremite za taj veliki događaj.

Rani znakovi da je porod blizu uključuju:

 • cerviks se počinje širiti
 • grčevi i pojačana bol u leđima
 • proljev
 • umor i instinkt gniježđenja

Sigurni znakovi da je porod krenuo su:

 • jake, česte kontrakcije
 • krvarenje
 • bol u trbuhu i donjem dijelu leđa
 • pucanje vodenjaka

Što je porod?

Kako se približavate terminu poroda, možda ćete početi primjećivati ​​neke suptilne tjelesne znakove da je  porod na vidiku. Možda ćete vidjeti znakove ranog poroda nekoliko sati ili čak i nekoliko dana prije nego što počnete rađati.

Porođaj je blizu, ali još nije počeo Pazite na ove vrlo rane znakove poroda (također poznate kao simptomi prije porođaja), koji se mogu dogoditi od mjesec dana do samo sat vremena prije početka aktivnog poroda.

Spuštanje bebe Ako prvi put postajete majka, očekujte da će se dijete spustiti u zdjelicu nekoliko tjedana prije početka poroda. Vaša beba ulazi u položaj za izlazak, i u većini slučajeva okreće se glavom prema dolje. Možda imate nagon za učestalim mokrenjem jer bebina glavica sada pritišće vaš mjehur. Dobra vijest je da imate malo više prostora za disanje, budući da se mališan udaljava od  pluća.

Cerviks se počinje širiti Cerviks se također priprema za porod: počinje se širiti (otvarati) u danima ili tjednima prije poroda. Na  tjednim pregledima, liječnik može mjeriti i pratiti proširenje cerviksa. No, svako je tijelo drukčije, pa se nemojte obeshrabriti ako se polako širite ili još uopće ne.

Grčevi i pojačana bol u leđima Kako se trudovi približavaju, možda ćete osjetiti grčeve i bol u donjem dijelu leđa i preponama, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Vaši mišići i zglobovi se istežu i pomiču pripremajući se za rađanje.

Opušteni zglobovi Tijekom trudnoće, hormon trudnoće relaksin učinio je da vam ligamenti malo olabave (također je odgovoran za vaše moguće nespretnosti u prošlom tromjesečju). Prije nego što krenete na porod, možete primijetiti da su vam zglobovi po cijelom tijelu nešto opušteniji. To je samo način na koji priroda otvara zdjelicu kako bi vaš mali putnik mogao doći u svijet.

Proljev Baš kao što se mišići maternice opuštaju u pripremi za porod, tako se opuštaju i ostali mišići u vašem tijelu – uključujući one u rektumu. A to može dovesti do pretporođajnog proljeva. Iako neugodno, potpuno je normalno. Pijte puno tekućine i zapamtite: to je dobar znak!

Prestaje debljanje Kako se približva kraj trudnoće, tako se i dobivanje na težini smanjuje. Neke buduće mame izgube čak i nekoliko kilograma. To je normalno i neće utjecati na porođajnu težinu vašeg djeteta. Ono i dalje raste i razvija se, ali vi padate zbog niže razine amnionske tekućine, možda čak i zbog povećane aktivnosti.

Umor i sindrom gniježđenja Veliki trbuh, zajedno s pritiskom na mjehurom i druge organe, može otežati spavanje tijekom posljednjih dana i tjedana trudnoće. Zato prigrlite jastuke i drijemajte kad god možete. Osim ako se ne osjećate odmorno i puni energije. Neke mame dobiju nalet energije (također poznat kao sindrom gniježđenja) kako se bliži rođenje bebe, ne mogu odoljeti silnoj želji da očiste i organiziraju sve što im je na vidiku. I to je u redu, samo ne pretjerujte!

Kako znati da je porod krenuo?

Vjerojatno je porod krenuo ako ste primijetili sljedeće znakove:

Jake, česte kontrakcije Znat ćete da doživljavate stvarne porođajne kontrakcije (a ne lažne trudove) procjenom učestalosti, intenziteta i lokacije boli. Prave porođajne kontrakcije raspoređene su u pravilnim intervalima i, kako vrijeme prolazi, postaju sve učestalije.

Koliko dugo traju kontrakcije?Prave porođajne kontrakcije traju od 30 do 70 sekundi svaka.

Jesu li kontrakcije jake?Stvarne porođajne kontrakcije s vremenom postaju jače i ne popuštaju, čak ni kada promijenite položaj. Kako trudovi napreduju, možda nećete moći hodati ili razgovarati.

Sluzni čep Možda ćete primijetiti ispadanje sluznog čepa koji zatvara vašu maternicu od vanjskog svijeta. Može izaći u jednom velikom komadu (izgleda slično sluzi iz nosa) ili u puno malih, iako ga postoji i mogućnost da ga ne primijetite. No nekoliko dana prije poroda vjerojatno ćete vidjeti pojačan i/ili zadebljan vaginalni iscjedak. Ovaj zadebljani, ružičasti iscjedak dobar je pokazatelj da je porod neizbježan.

Bol u trbuhu i donjem dijelu leđa Možda ćete se osjećati kao da imate jake menstrualne grčeve, želučane smetnje ili pritisak u donjem dijelu trbuha. Također, mogli biste imati bolove u donjem dijelu leđa koji se spuštaju u noge. Ova bol neće nestati ako promijenite položaj.

Pucanje vodenjaka Iako ste na filmovima vidjeli da porod počinje tek kad vam pukne vodenjak, to je vrlo nevjerojatan scenarij. Kod većine žena, membrane puknu i amnionska tekućina curi nakon što su drugi simptomi porođaja već počeli. A ni vi nećete nužno sve izgubiti odjednom, već je moguće postupno otjecanje plodne vode. Puknuće vodenjaka zapravo je jedan od posljednjih znakova poroda koje većina žena doživljava – i događa se u samo oko 15 posto poroda i manje. Stoga, nemojte računati na to kao na siguran znak.

Kad je vrijeme za kretanje u rodilište?

I dalje mislite da nećete znati kada dođe vrijeme. Pokušajte se ne opterećivati ​​zbog toga. Zadnjih tjedana trudnoće često ćete posjećivati​ liječnika i on će vam pomoći uočiti sve važne znakove. Neće sve porođajne kontrakcije biti točno raspoređene, ali ako postaju prilično učestale, bolnije i dulje (obično oko 30 do 70 sekundi svaka), vrijeme je da se javite svome liječniku.

Krenite prema rodilištu ako se pojave sljedeći simptomi...
 • krvarenje ili svijetlocrveni iscjedak (ne smeđi ili ružičast)
 • pukne vam vodenjak, posebno ako tekućina izgleda zeleno ili smeđe; to bi mogao biti znak da je prisutan mekonij, odnosno prva bebina stolica, što može biti opasno ako ga beba proguta tijekom rođenja.
 • imate zamagljen ili dvostruki vid, jaku glavobolju ili iznenadnu oteklinu; sve to mogu biti simptomi preeklampsije, koju karakterizira visoki krvni tlak uzrokovan trudnoćom i zahtijeva liječničku pomoć.

Što je prijevremeni porod?

Većina trudnoća, oko 90 posto, dođe 37. tjedna. Prijevremeni porod je kada se porod dogodi prije 37. tjedna. Nazovite liječnika ako još niste navršili 37. tjedan, a imate simptome poroda.

Mogu li imati trudove, a da to ne primijetim?

Svaki je trud, kao i svaka trudnoća, drugačiji. Za većinu žena porod će ići predvidljivim putem, čak i ako idu sporijim tempom. Učestale kontrakcije pomoći će mami da shvati da je vrijeme za bolnicu. A hoćete li prepoznati trudove kada ih osjetite? Hoće li vam te kontrakcije reći što trebate znati? Šanse su da hoće. Ali ako niste sigurni, nazovite svog liječnika i provjerite cerviks.

Za buduće mame: Koji su znakovi da je porod blizu, a koji da je porod krenuo?
Izvor: Youtube

Imate li osjećaj da se radi o trudu, iako vam liječnik ili trijažna sestra u bolnici – kažu da vjerojatno nije? Ipak, provjerite. Bez obzira na sve, vaša će vam beba dati do znanja kada je spremna na izlazak. Stoga, pokušajte uživati u danima i tjednima mira prije nego što postanete 'profesionalni' roditelj!

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock, video: Youtube

Najnovije

Najpopularnije