Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOĆE LI BITI CURICA ILI DEČKO? Prema nekim statističkim podacima na to utječu godišnje doba začeća i starost oca djeteta

Odgovor na to pitanje htjeli bi znati svi, već od prvog dana začeća. Kaže se kako na spol djeteta utječu dob roditelja, prehrana, pa i godišnje doba u kojem ste začeli... Provjerite je li to doista tako

 hoće li biti curica ili dečko? Izvor: Shutterstock

Narodne mudrosti o tome kako začeti dječaka ili djevojčicu ili koji spol djeteta nosite su zabavne i mogu se čak i iskušati. Konačno, zašto ne bismo napravili sve da postignemo željeni rezultat? Osobito ako nam to ne može naštetiti, a možda može pomoći. Svim tim savjetima, međutim, zajedničke su dvije stvari - nisu znanstveno dokazani i ne garantiraju željeni rezultat. U nastavku donosimo rezultate nekih studija koji mogu upućivati na odgovore koje tražite, ali shvatite ih kao prikaz vjerojatnosti, ali ne i kao dokaz. Koliko god vaši odgovori upućivali na to da čekate bebu određenog spola, iznenađenja su uvijek moguća.

KOLIKO IMATE GODINA?

Postoje dokazi, da se vjerojatnost za rođenjem curice povećava sa starošću majke, posebice iza 35. Naime, na spol djeteta utječe i hormon gonadotropin čija razina u tijelu žene s godinama raste.

KOLIKO GODINA IMA OTAC DJETETA?

Što je otac stariji, kvaliteta sperme opada i proizvodi se manje "muških" spermija. Time se smanjuje i šansa da muški spermij oplodi jajašce.

 shutterstock_248962414.jpg
Što je otac stariji veća je vjerovatnost da će dobiti žensko dijete
Izvor: Shutterstock

KOLIKO STE DUGO PRIJE ZAČEĆA ŽIVJELI ZAJEDNO?

Pretpostavlja se da par što je duže u vezi, sve rjeđe ima seksualne odnose. To znači da je šansa da se odnos dogodi baš na dan ovulacije manja. "Muški" spermiji su brži i žive kraće od "ženskih" spermija koji su sporiji i žive dulje. Kod rjeđih odnosa ženski spermiji koji duže žive imaju više šanse da prežive i oplode jajašce.

KOLIKO DJECE VEĆ IMATE?

Znanstvena istraživanja su pokazala da što više djece imate, to je veća šansa da će sljedeće dijete biti curica. To može biti povezano s tim da se uslijed velikog broja trudnoća povećala razina hormona gonadotropina u tijelu. On utječe na povećane šanse za rođenjem djevojčice.

JE LI VAŠA PREHRANA PRIJE TRUDNOĆE BILA VISOKO- ILI NISKOKALORIČNA? 

Čak 740 žena sudjelovalo je u istraživanju u kojem su bile podijeljene u grupe,ovisno o količini kalorija koju svakodnevno pojedu. Zanimljivo je da je 56 posto žena s visokom količinom kalorijskog unosa rodilo dječake, a 45 posto žena koje su jele niskokaloričnu hranu je rodilo djevojčice. Prosječni unos kalorija kod žena koje su rodile dječake bio je 2413. Prosječni unos kalorija kod žena koje su rodile curice bio je 2283. Pretpostavlja se da naša tijela "investiraju" u mušku djecu (koja su osjetljivija i statistički kraće žive) samo onda kad zajednica ima dovoljno hrane. U vremenima gladi i nestašice evolucija se usmjerava na "sigurniju" varijantu. Ipak, neovisno o ovim pretpostavkama, trudnice trebaju paziti na uravnoteženu i zdravu prehranu jer je ona zalog rođenju zdravog djeteta!

 shutterstock_680665888.jpg
Ako je vaša prehrana prije trudnoće bila niskokalorična velika je vjerojatnost da ćete roditi djevojčicu
Izvor: Shutterstock

JESTE LI PRIJE TRUDNOĆE BILI POD VELIKIM STRESOM?

U ratno vrijeme rađa se više dječaka što su pokazale mnoge studije. Čini se da stres podiže razinu hormona kortizola i testosterona. To može dovesti do promjena u jajašcu koje odjednom olakšava muškom spermiju prodiranje. Zašto se to događa, još uvijek nije razjašnjeno kao ni mnogo drugih misterija povezanih s oplodnjom.

U KOJEM GODIŠNJEM DOBU STE ZAČELI? 

Jedno istraživanje iz Njemačke u sklopu kojeg je praćeno 63 976 porođaja u razdoblju od 1965. do 1970. pokazalo je da su dječaci najčešće bili začeti u rano ljeto, a djevojčice češće zimi. U proljeće i jesen su začeća bila podjednaka. To može imati veze s raznolikom i bogatom prehranom ljeti ili s porastom virusa i infekcijskih bolesti koje se javljaju zimi. Muški embriji su osjetljiviji i podložniji bolestima ako je majka bolesna.

 hoće li biti dečko ili curica?
Jedno istraživanje iz Njemačke pokazalo je da su djevojčice češće bile začete zimi, a dječaci ljeti
Izvor: Shutterstock

JE LI VAŠA OVULACIJA BILA POTAKNUTA UMJETNIM HORMONIMA? 

Studije su pokazale da žene čija je ovulacija bila umjetno poticana, primjerice s klomifenom, malo češće rađaju djevojčice.

PATITE LI OD JAKIH MUČNINA U TRUDNOĆI PRAĆENIH POVRAĆANJEM?

Neki stručnjaci vjeruju da pojava snažnih mučnina u trudnoći ima veze s nošenjem djevojčica, odnosno povišenim razinama estrogena.

 shutterstock_2193653627.jpg
Ako patite od snažnih jutarnjih mučnina postoji velika mogućnost da vam stiže malena djevojčica
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije