Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li biti curica ili dečko?

Odgovor na to pitanje htjeli bi znati svi već od prvog dana začeća. Iako, naravno, sva ova predviđanja treba shvatiti kao zabavu, kaže se kako na spol djeteta utječe dob roditelja, prehrana, pa i godišnje doba u kojem ste začeli. ...

Narodne mudrosti o tome kako začeti dječaka ili djevojčicu ili koji spol djeteta nosite su zabavne i mogu se čak i iskušati. Konačno, zašto ne bismo napravili sve da postignemo željeni rezultat, ako nam to ne može naštetiti, a možda može pomoći? Svim tim savjetima, međutim, zajedničke su dvije stvari - nisu znanstveno dokazani i ne garantiraju željeni rezultat.

Upravo zato vam donosimo rezultate nekih studija koji mogu upućivati na odgovore koje tražite. Sljedeća pitanja na koja možete odgovoriti stoga shvatite kao prikaz vjerojatnosti, ali ne i kao dokaz jer radi se o rezultatima znanstvenih istraživanja prema kojima je određeni spol začet ovisno o nekom detalju iz života para. Koliko god vaši odgovori upućivali na određeni spol, na kraju iznenađenja su uvijek moguća.

Koliko imate godina?

Postoje dokazi, da se vjerojatnost za rođenjem curice povećava sa starošću majke, posebice iza 35. Naime, na spol djeteta utječe i hormon gonadotropin čija razina u tijelu žene s godinama raste.

Koliko godina ima otac djeteta?

Što je otac stariji, kvaliteta sperme opada i proizvodi se manje "muških" spermija. Time se smanjuje i šansa da muški spermij oplodi jajašce.

Koliko ste prije začeća živjeli zajedno?

Pretpostavlja se da par što je duže u vezi, sve rjeđe ima seksualne odnose. To znači da je šansa da se odnos dogodi baš na dan ovulacije manja."Muški" spermiji su brži i žive kraće od "ženskih" spermija koji su sporiji i žive dulje. Kod rijetkih odnosa ženski spermiji koji duže žive imaju više šanse da prežive i oplode jajašce.

Koliko djece već imate?

Znanstvena istraživanja su pokazala što više djece imate, to je veća šansa da će sljedeće dijete biti curica. To može biti povezano s tim da se kroz mnoge trudnoće u tijelu povećala razina hormona gonadotropina. On utječe na povećane šanse za rođenjem djevojčice.

Je li vaša prehrana prije trudnoće bila vrlo kalorična ili niskokalorična?

U studiji, u kojoj je sudjelovalo 740 žena, žene su bile podijeljene u grupe prema količini kalorija koju svakodnevno pojedu. 56 posto žena s visokom količinom kalorijskog unosa rodile su dječake. 45 posto žena koje su jele niskokaloričnu hranu je rodilo dječake. Prosječni unos kalorija kod žena koje su rodile dječake bio je 2413. Prosječni unos kalorija kod žena koje su rodile curice bio je 2283.

Pretpostavlja se da naša tijela "investiraju" u mušku djecu (koja su osjetljivija i statistički kraće žive) samo onda kad zajednica ima dovoljno hrane. U vremenima gladi i nestašice evolucija se usmjerava na "sigurniju" varijantu. Ipak, neovisno o ovim pretpostavkama, trudnice trebaju paziti na uravnoteženu i zdravu prehranu jer je ona zalog rođenju zdravog djeteta!

Jeste li prije trudnoće bili pod velikim stresom?

U ratno vrijeme rađa se više dječaka što su pokazale mnoge studije. Čini se da stres podiže razinu hormona kortizola i testosterona. To može dovesti do promjena u jajašcu koje odjednom olakšava muškom spermiju prodiranje. Zašto se to događa, još uvijek nije razjašnjeno kao ni mnogo misterija povezanih s oplodnjom.

U kojem godišnjem dobu ste začeli?

Jedna studija iz Njemačke u kojoj je promatrano 63 976 porođaja u razdoblju od 1965. do 1970. pokazala je da su dječaci najčešće bili začeti u rano ljeto, a djevojčice češće zimi. U proljeće i jesen su začeća bila podjednaka. To može imati veze s raznolikom i bogatom prehranom ljeti ili s porastom virusa i infekcijskih bolesti koje se javljaju zimi. Muški embriji su osjetljiviji i podložniji bolestima ako je majka bolesna.

Jeste li zatrudnjeli tako da je ovulacija bila kontrolirana umjetnim hormonima?

Studije su pokazale da žene čija ovulacija je bila umjetno poticana primjerice s klomifenom malo češće rađaju djevojčice.

Patite li u trudnoći od jakih mučnina s povraćanjem ili ste već prošli snažne mučnine?

Neki stručnjaci vjeruju da pojava snažnih mučnina u trudnoći ima veze s nošenjem djevojčica odnosno povišenim razinama estrogena u tom slučaju.

Tekst: Roditelji.hr

Fotografije: Unsplash/Meryl Spadaro i Anastasiia Chepinska

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije