Pred kraj trećeg tromjesečja, cerviks omekšava i počinje se lagano širiti i otvarati kako bi se pripremio za porod. Otvoreni cerviks dozvoljava bebi da prođe kroz porođajni kanal no njegovo sazrijevanje ne napreduje uvijek kako bi trebalo. Magazin Parents piše kako cerviks prirodno možete omekšati i pripremiti ga za porod.

Namještanje bebe u pravi položaj

Kad se približi vrijeme poroda, teško je reći u kojem je stanju vaš cerviks no tijelo ponekad šalje jasne znakove. Možda ćete primijetiti pojavu snažnijeg vaginalnog iscjetka ili će vam ispasti sluzni čep, cijeli ili u dijelovima. Moguće je da ćete osjetiti i blagi pritisak u zdjelici ili grčeve slične menstrualnim bolovima, no nekih većih znakova omekšavanja cerviksa nema.

Ginekolog će na redovnom pregledu provjeriti cerviks, pred kraj trećeg tromjesečja. Promjene na cerviksu kreću se događati tek nekoliko tjedana prije poroda, ali nije neobično da cerviks ostane zatvoren do samog poroda. To se češće događa kod prvorotkinja.

Najbolji način da se cerviks omekša i pripremi za porod je poticanje bebe da se namjesti u pravi položaj, odnosno da joj glava bude dolje i tako stvara pritisak na cerviks.

trudnica sjedi
Shutterstock 

Prirodne metode omekšavanja

Mnoge trudnice stoje u širokoj poziciji s raširenim stopalima. Liječnici preporučuju da trudnica što više prste i stopala drži paralelno jer to utječe na sjedeće kosti, otvara zdjelicu i potiče bebu da se namjesti u pravilan položaj.

Vježbanje balansa također može pomoći. Trudnice bi trebale izbjegavati guranje trbuha prema van već bi im bokovi trebali biti nagnuti preko gležnjeva. Ljuljanje i sjedenje na pilates lopti na kojoj se vježba rotacija kukova, također opušta zdjelicu i ubrzava otvaranje cerviksa.

Hodanjem pomažete bebi da pritisne cerviks pa hodajte kad god i koliko god možete. Ako osjetite želju i imate zeleno svjetlo od svog liječnika, seks je dobar način za omekšavanje cerviksa budući da sperma sadrži prostaglandin koji u tome pomaže.