Ljudsko je tijelo čudesno. I kada se žena priprema za rađanje, tek tada vidimo koliko smo posebni.  Teško nam je ponekad zamisliti što se točno događa sa ženinim tijelom dok rađa. Naše prvo iskustvo rađanja je u trenutku kada smo sami dolazili na svijet. Naravno, u školi učimo o tome što se događa tijekom poroda – no čak ni tada nismo posve sigurni da sve razumijemo.

Zato su uvijek dobrodošli kreativci koji na internetu dijele video klipiće o tome što se točno događa tijekom trudova i poroda. Nedavno je babica Sarah Pringle (@midwifemama) na svome TikToku podigla pravu ‘oluju’ pokazavši jednim videom što se događa s cerviksom tijekom poroda.

@midwifemama##baby##preg##pregnant##labor##labour##rn##laboranddelivery##laboranddeliveryrn##laboranddeliverynurse##midwife##midwifemama##YesDayChallenge##tt##springbreak♬ Renai Circulation (English Cover) [TV Size] - Lizz Robinett

U videu je Sarah Pringle koristila model cerviksa na kojem studenti proučavaju anatomiju ljudskog tijela.

Cerviks je ulaz u maternicu, a izgleda kao završetak balona. Evo nekih detalja o tome što se događa s cerviksom tijekom poroda:

  1. Ako dotaknete svoju bradu, otprilike takva je čvrstina cerviksa kada žena ne rađa. Ako si dotaknete obraze, cerviks tijekom poroda dobiva takvu mekoću.
  2. Početku pojave trudova prethodi ispadanje cervikalnog čepa. To je gusti, viskozni sekret iz cerviksa koji ispadne kada se cerviks počne otvarati pod utjecajem pripremnih trudova. Njegova je funkcija zatvaranje cervikalnog kanala za vrijeme trudnoće
  3. Prije poroda, cerviks je zatvoren. Ako nisu prvorotkinje, neke se žene počnu otvarati prije poroda. Kako porod napreduje, cerviks se postupno otvara, što se mjeri u centimetrima.   Potpuno otvoren cerviks ima promjer 10 cm.

Tijekom trudova, mjerenje cerviksa pokazatelj je toga kako napreduje porod. Za vrijeme poroda liječnik provjerava ‘otvorenost’ gurajući prste u cerviks, naravno, koristeći pritom sterilne rukavice i lubrikant. Ako u cerviks stane jedan prst, rodilja je otvorena jedan centimetar, ako stanu dva prsta, otvorena je tri centimetra, a kada stane svih pet prstiju, i to raširenih, vrijeme je za tiskanje kako bi beba napokon ugledala svijet.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Video: TikTok