Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 aktivnosti za poboljšanje zdravlja trudnica

Koja aktivnost pomaže smanjiti oticanje nogu, a koja prevenirati gestacijski dijabetes?

Ženino se tijelo tijekom trudnoće mijenja pa je osim pravilne prehrane za trudnice važna i umjerena tjelesna aktivnost. Mnoge žene ne znaju koje su vježbe sigurne za trudnice i kako uopće započeti s vježbanjem. Dobra je vijest da se vježbanje u trudnoći preporučuje. No, ako prije trudnoće niste vježbali, sada nije vrijeme za forsiranje. Najbolje je s vježbanjem početi postepeno. Donosimo pregled šest različitih vrsta aktivnosti koje će vas u trudnoći održati zdravom i fit.

Hodanje

Hodanje je tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta i jedan od najboljih treninga u trudnoći. Ako prije nikada niste vježbali, hodanje je obično prvi korak u bilo kojem programu vježbanja. Hodanje je dobro za kardiovaskularno zdravlje, za zglobove i kosti, za normalizaciju rada crijeva, ali i za oslobađanje od stresa. Hodanje pomaže i u sagorijevanju kalorija te sprječava dodatno povećanje kilograma tijekom trudnoće.

 Pilates

Pilates je također slabog intenziteta, odličan je za jačanje trbušnih mišića, mišića leđa i zdjelice. Ukratko, svih mišića koji su angažirani tijekom poroda pa će njihovo jačanje prije poroda olakšati i sam porod. Pilates, u konzultaciji s liječnikom, možete vježbati i u posljednjim mjesecima trudnoće.

Trčanje

Ako ste se prije trudnoće bavili trčanjem, većina liječnika savjetovat će vam da nastavite s tom aktivnošću. Samo morate dobro paziti da ne padnete. Prednosti trčanja u trudnoći su brojne i kreću se od koristi za majku (trudnice koje trče imaju manje šansi za razvoj bolesti povezanih s trudnoćom poput gestacijskog dijabetesa), do koristi za samu bebu (poput poboljšane tolerancije na stres ili napredne neurobihevioralne funkcije). Jedna od najvećih prednosti trčanja je povećani volumen cirkulacije krvi i s njim povezani učinci na kardiovaskularni sustav žene.

Planinarenje

Ako ste prije trudnoće aktivno bavili planinarenjem nema razloga da to više ne činite. Kraće planinarske ture i poludnevni izleti odličan su način da ostanete fit u trudnoći. Planinarenje je sretan spoj hodanja i trčanja jer tako sagorijevate više kalorija i srce vam pumpa nešto brže no kada lagano šećete. No jako je važno da budete oprezni i pazite kako koračate stazama.  

Vodeni aerobik i plivanje

Kupanje, hodanje u vodi i vodeni aerobik nude zdravstvene prednosti tijekom trudnoće. Plivanje i vježbanje u vodi dopušta veći raspon pokreta, a nema intenzivnog pritiska na koljena i zglobove. Jedan od razloga zašto biste trebali uvesti plivanje i vodeni aerobik tijekom trudnoće jest taj da voda smanjuje oticanje. Umjesto da uzimate lijekove koji ublažavaju oticanje, fitnes u vodi može imati diuretičke i terapeutske koristi za stanja poput edema izazvanog trudnoćom.

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije