Novo istraživanje, koje je provedeno u Engleskoj, na Sveučilištu Durham, na 100 trudnica i njihovih nerođenih beba, pokazalo je da su se bebe u maternici mrštile nakon što su im majke jele kelj, ali su se smješkale nakon što su jele mrkvu.

Naime, znanstvenici su ženama sudionicama, koje su bile između 32. do 36. tjedna trudnoće, dali kapsule koje su sadržavale verzije dviju namirnica u prahu. Trideset i pet žena konzumiralo je ekvivalent jednoj srednjoj mrkvi, a 34 žene konzumirale su ekvivalent 100 grama nasjeckanog kelja. Preostalih 30 žena nije konzumiralo ni jedno ni drugo.

Dvadeset minuta kasnije, ultrazvučni pregledi pokazali su da većina beba izloženih okusu kelja radi grimase, dok se činilo da se većina beba izloženih mrkvi smije. Međutim, bebe mama koje nisu dobile ni jedan od tih uzoraka nisu pokazivale slične reakcije.

Ultrazvučne snimke prikazuju reakcije slične onima djece ili odraslih koji okuse nešto gorko. Iako, znanstevnici sumnjaju da su ove grimase popraćene osjećajima 'sviđanja' i 'nesviđanja', kao što je to slučaj kod odraslih i djece, nego je prije riječ o refleksu koji se stvara kao reakcija na gorak okus.

durham univerity.jpg
FETAL AND NEONATAL RESEARCH LAB; DURHAM UNIVERSITY. / FERRARI /SCREENSHOT 

Gorčina, kao okus, ulazi u tanka crijeva, potom u majčinu krv, a zatim u posteljicu i amnionsku tekućinu. Prema svemu sudeći, ovaj proces traje oko 20 minuta, a ono što se vidi na ultrazvuku, specifična je reakcija fetusa na taj okus.

Sve to ukazuje da je ipak prehrana tijekom trudnoće važan faktor i da utječe na zdravlje fetusa, ali i na prehrambene navike u kasnijem životu.

Ovo navodi na zaključak da bi bebe trudnica, koje se zdravije hrane, mogle kasnije u životu biti manje izbirljive kad je hrana u pitanju te da bi radije prihvaćale okuse povrća nego što je slučaj s bebama i djecom trudnica koje su unosile male ili nikakve količine zdravih namirnica.