ŠEST TJEDANA NIJE DOVOLJNO: Evo koliko je zapravo vremena potrebno za oporavak od poroda

Mediji su prepuni nerealnih, retuširanih fotografija poznatih mama koje nekoliko mjeseci nakon poroda pokazuju svoju zavidnu figuru.

Shutterstock

Iako se šestotjedno razdoblje nakon poroda smatra vremenom za oporavak, to je samo djelomice točno. U periodu od šest tjedana, ako žena nije imala većih komplikacija u porodu, izmješteni se organi vraćaju na svoje mjesto, rana od posteljice zacjeljuje i krvarenje se približava kraju, no oporavak od poroda mnogo je više od toga. Mnogim je ženama potrebno znatno više vremena.

Oporavak i do godinu dana

Julie Wray sa Sveučilišta Salford provela je istraživanje o oporavku majki nakon poroda. Intervjuirala je ispitanice svakih nekoliko tjedana i mjeseci nakon poroda te pratila njihovo stanje.
U većini europskih zemalja žene odlaze na prvi postporođajni ginekološki pregled nakon šest do osam tjedana.

Napravi im se vaginalni pregled, ocijeni se stanje rane nakon eventualnog pucanja i šavova, ispita se ženu o povezanosti s djetetom i o njezinu psihičkom stanju, iako ovaj dio ponekad izostane.

Julie tvrdi kako ovo istraživanje pokazuju stvarno stanje potreba žena u postpartumu te tvrdi kako je potrebno oko godinu dana da se žena oporavi. U proces njezina oporavka trebalo bi uključiti primalje i stručnjake koji bi ženama trebali biti dostupni puno duže nego što je trenutna praksa, piše BellyBelly.

Shutterstock 

Privikavanje na novu ulogu

Majčinstvo može biti prilično zastrašujuće, pogotovo za prvorotkinje, iako se i žene s više djece mogu osjećati pogubljeno, iscrpljeno i opterećeno nerealnim društvenim očekivanjima o tome koliko bi vremena ženi trebalo biti dovoljno za oporavak.

Uz emotivni i fizički oporavak, majke se u prvim mjesecima navikavaju na novu ulogu i zahtjeve roditeljstva. Često osjećaju preplavljenost velikim emocijama i promjenama, što produžuje vrijeme oporavka. Uz dominantan osjećaj izoliranosti, a ponekad i manjak samopouzdanja, majkama je u prvoj godini djetetova života potrebna velika podrška, a mnoge je nemaju.