Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO NAKON EPIZIOTOMIJE? Rezanje međice na porodu zahtijeva određenu higijenu, a evo na što trebate obratiti pozornost

Autor Sanja Matasić

Rodilja je nakon poroda u osjetljivom stanju, a ako je bila na epiziotomiji, potrebna je dodatna briga.

 ŽENA NAKON PORODA Izvor: Shutterstock

Iako se u većini bolnica epiziotomija ili zarezivanje međice izbjegava i žena se podvrgava tome zahvatu samo kada medicinski tim odluči da je potrebno, i dalje je visok postotak rodilja kojima se tijekom poroda zarezuje međica. Riječ je o rezu koji se može napraviti od stražnje središnje linije ravno prema anusu (medijalna epiziotomija) ili pod kutom udesno ili ulijevo (mediolateralna epiziotomija).

Nakon što se beba rodi i posteljica izađe, liječnik zatvara šav na međici šavovima. Konac koji se koristi kod šivanja međice nije potrebno skidati jer se on razgrađuje unutar 1 do 2 tjedna od saniranja reza. Tijekom razgradnje konca, možda ćete ga primijetiti na ulošcima ili na toaletnom papiru.

 epiziotomija Izvor: Shutterstock

Oporavak od epiziotomije može biti bolan, ovisi o dubini i dužini reza. Vrlo je važno da rodilja nakon poroda ne opterećuje predugim sjedenjem ili kretanjem šav te da održava higijenu.

Budući da je porod vrlo stresan događaj za tijelo, rodiljin imunitet je u padu pa je žena sklonija infekcijama nego inače.
Nakon epiziotomije područje međice može biti otečeno, a postoji opasnost od infekcije, odnosno od pojave gnojnog iscjetka na rezu.

Kako njegovati ozlijeđeno tkivo međice?

Nakon šivanja međice, liječnik će vam dati upute o higijeni. Najvažnije je da rez održavate suhim i čistim, a posebno obratite na to pozornost nakon mokrenja i pražnjenja crijeva. Nemojte koristiti tampone ili imati seksualne odnose dok vam liječnik ne da odobrenje. Ako imate oteklinu na intimnome području, stavljajte hladne obloge nekoliko puta dnevno, a uloške mijenjajte obavezno barem svaka dva sata.

Rez možete posušiti mekanim vatenim uloškom omotanim u mrežicu, a koristite ga jednokratno kako biste smanjili opasnost od infekcije.
Rana od epiziotomije (ožiljak od epiziotomije) obično zacijeli za tri tjedna, ali može potrajati i dulje.

Kada posumnjati na infekciju?

Ako osjećate bilo koju od sljedećih tegoba, zamolite patronažnu sestru da vam pogleda rez i, prema potrebi, otiđite k liječniku.
• vrtoglavica
• povišena temperatura i groznica
• bol postaje gora (epiziotomija – upala), može se širiti na trticu i nogu.

Možda će vas zanimati

Najnovije