Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIJENJAJU SE PRIORITETI: Ove stvari prestajemo raditi jednom kad postanemo roditelji

Autor Sunčica Got

Roditeljstvo mijenja mnoge naše obrasce ponašanja i navike.

 mama i tata s bebom Izvor: Shutterstock

Gotovo ni jedan događaj ne donosi toliko promjena u život kao rođenje djeteta. Mijenja se partnerski odnos, prioriteti se poslaguju, teme o kojima prije nismo ni razmišljali postaju iznimno važne, a nešto što nam je do tada bilo dio svakodnevice, prestaje biti u našem fokusu. Što odlazi s našeg svakodnevnog repertoara jednom kad postanemo roditelji?

Impulzivna kupovina

Ne kupuju svi impulzivno i neki su parovi štedljivi, bez obzira na to planiraju li dijete. Ipak, za one koji vole neplanirano provući karticu i priuštiti si nešto, bez puno razmišljanja, roditeljstvo donosi novu perspektivu.

S djetetom dolaze i neki novi troškovi, a kućni se budžet tada treba drugačije planirati. Nenadani zdravstveni ili drugi troškovi sada trebaju biti planirani što, osim ako nemate izvrsna primanja, ne ostavlja previše mjesta za impulzivnost.

Nepotreban stres

Roditeljski je stres jedan od faktora koji utječu na anomalije kod beba. Stres itekako utječe na bebin razvoj u maternici, ali i nakon rođenja. Iako ga ne možemo eliminirati, važno je naučiti nositi se s njim. Nekim će trudnicama i majkama biti dovoljan razgovor s bližnjima, dok će nekima odgovarati molitva, meditacija ili neka opuštajuća fizička aktivnost.

Obično u trudnoći ili s dolaskom djeteta, roditelji krenu otpuštati mnoge stresove s kojima se prije nisu znali nositi. Njihov se fokus prebacuje na nešto drugo.

Neplanirana putovanja

Putovanja su u svakom periodu života prilika za opuštanje, rast i učenje. Dobrobiti putovanja su brojne, a dolazak djeteta često povećava želju za putovanjima i otkrivanjem novih mjesta, uz svoju bebu.
Ipak, neplanirana i last minute putovanja s bebama su znatno kompliciranija.

Rijetki su oni koji s bebom i jednim ruksakom, bez puno briga, uspijevaju putovati. Beba zahtjeva nešto dužu pripremu i nešto sigurnije destinacije. Također, raspored putovanja i razgledavanja često treba prilagođavati bebinom ritmu.

 tata namješta autosjedalicu Izvor: Shutterstock

Brza i procesirana hrana

Čak i osobe koje su živjele na brzoj hrani i nisu previše marile za kvalitetu namirnica koje jedu, u trudnoći ili s dolaskom bebe uglavnom krenu mijenjati svoje prehrambene navike na bolje. To se najbolje može vidjeti u trenutku kada beba krene s dohranom i kada joj je potrebna nutritivno bogata hrana.

Roditelji koji žele biti primjer svom djetetu, tada uglavnom odustaju od brze i nekvalitetne hrane te se posvete kuhanju i kupovini kvalitetnijih sastojaka za cijelu obitelj.

Duga tuširanja

Duga tuširanja mnogima znače puno više od samog održavanja higijene. Topla voda i vrijeme provedeno u tušu ili kadi opuštaju nas i pune energijom. No s dolaskom djeteta, tuširanja postaju sve kraća, posebno ako smo sami s djetetom u kući.

Ne možemo si više priuštiti polusatno namakanje, već se svedemo na brzinsko pranje kako bi što prije bili uz bebu.

 postporođajna depresija Izvor: Shutterstock

San

San nam je nužan za fizičko i mentalno zdravlje te svakodnevno funkcioniranje. Prije nego što dobijemo dijete, teško možemo zamisliti da je moguće funkcionirati bez dovoljno sna no beba ne razlikuje dan i noć i roditelji male djece kronično su neispavani.

Funkcioniranje u takvom stanju može biti izazovno, ali organizam se s vremenom navikne funkcionirati s puno manje odmora.

Prostor

Dok ste bili bez djeteta, prostor ste uređivali prema vlastitim željama i potrebama i estetika vam je bila važna. S djetetom prostor dobiva neku novu dimenziju i svaki kutak sada postaje njegovo mjesto za puzanje, igru i istraživanje.

Od djetetove opreme koja zauzima velik dio prostora, do toga da neke stvari privremeno morate maknuti radi djetetove sigurnosti. Prostor dobiva novu namjenu.

Možda će vas zanimati

Najnovije