Oporavak od carskog reza može trajati duže nego od vaginalnog poroda, a tijekom operacije dolazi do oštećenja tkiva pa je tijelu za oporavak potrebno minimalno šest tjedana. Kako biste vratili mišićni tonus, potrebno je u svoju rutinu uvesti vježbanje, ali nikako prije negoli završi to razdoblje.

Obavezno se konzultirajte s liječnikom prije uvođenja bilo kakvih vježbi, a općenito, trebali biste krenuti s vrlo laganim vježbama. Ako ste prije trudnoće bili u izvrsnoj formi, dizali utege i svakodnevno trčali po nekoliko kilometara, takav način tjelovježbe nakon carskog reza sigurno još nije za vas.

Stoga, izbjegavajte bilo kakve abdominalne vježbe koje opterećuju donje trbušne mišiće. Izbjegavajte i savijanje leđa, ali i treninge poput skakanja koji zahtijevaju eksplozivne pokrete.

Kelly Peterson, ortoped i fizikalni terapeut, stručnjakinja za pripremu i oporavak od poroda, snimila je video u kojem pokazuje koje su sve vježbe važne za jačanje trbušnih mišića nakon carskog reza.

Ovo su najsigurnije vježbe koje će vam omogućiti da se što brže oporavite od carskog reza:

1. Kleknite četveronoške i dišite dijafragmom, odnosno tako da se pri udahu i izdahu pomiče samo trbuh. Prilikom izdaha ispuštajte zrak na usta uz zvuk ‘ššššššš’ kako biste izbacili sav zrak te omogućili potpuno pražnjenje abdominalnog područja ispod dijafragme, odnosno kako biste mogli uvući trbuh najviše što možete.
2. Potom napravite nekoliko pokreta stražnjicom unatrag, kao na snimci.
3. U istome položaju oslonite se na laktove i ponovite disanje na isti način.
4. Potpuno se spustite, kao na snimci, i ponovite disanje.