Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEUGODNI I ČESTI SIMPTOMI: Najčešće probavne tegobe koje možete očekivati u postpartumu

Autor Sunčica Got

Određena su stanja karakteristična za trudnoću, ali se često nastavljaju i u postpartumu.

 ženu boli trbuh.jpg Izvor: Shutterstock

Probavne su tegobe u trudnoći česte, od mučnina preko zatvora i plinova. Tada smo na njih više i fokusirani, a s dolaskom bebe, fokus često prebacujemo na nju. Ipak, mnoge se žene s probavnim problemima nastavljaju boriti i nakon poroda, a evo zašto se pojavljuju.

Konstipacija

Konstipacija ili zatvor jedna je od najčešćih probavnih tegoba koje se događaju nakon poroda, a razlozi mogu biti usporavanje probavnog sustava u porodu, različiti anestetici u porodu, privremena slabost abdominalnih mišića, lijekovi protiv bolova koji se koriste u postpartumu, suplementi željeza, ali i strah od pucanja šavova, osjetljivosti ili hemeroida.

Odlazak na zahod nakon poroda može biti prilično izazovan, a kako biste spriječili zatvor, pijte dvije do tri litre dnevno svaki dan. Razgovarajte s liječnikom o eventualnoj suplementaciji magnezijem. Vodite računa da vam je prehrana bogata voćem i povrćem te prirodnim izvorom vlakana poput zobi. Ako je moguće, krećite se što je više moguće kako biste potaknuli probavu.

Vjetrovi

Osjećaj nadutosti te nekontrolirano ispuštanje vjetrova nakon poroda može biti iznenađujuće, ali je uobičajeno budući da su mišići i živci na crijevima rastegnuti nakon poroda. Ako ste rodili carskim rezom, moguće je da je određena količina zraka ostala zarobljena u vašem tijelu i potrebno je neko vrijeme da izađe.

 Umorna mama Izvor: Shutterstock

Fekalna inkontinencija

Mišići i živci koji kontroliraju pražnjenje crijeva mogu se jako rastegnuti u porodu, a veliko pucanje ili epiziotomija također mogu oštetiti crijeva. Takva oštećenja ponekad utječu na razinu kontrole stolice pa je fekalna inkontinencija odnosno nekontrolirano pražnjenje crijeva, jedna od neugodnih probavnih tegoba u postpartumu.

Tegobe uzrokovane stresom

Prvi dani, tjedni, a ponekad i mjeseci nakon rođenja bebe mogu biti prilično iscrpljujući za majku, posebno ako je i porod bio stresno iskustvo koje je ostavilo traumu.

Stres se gotovo uvijek prvo može osjetiti u crijevima, kao neugodna senzacija ili probavna smetnja, najčešće u obliku grčeva, povećanja želučane kiseline, mučnine ili proljeva. Stres ne možemo sasvim izbjeći, ali možemo kontrolirati našu reakciju na njega. Dobra priprema za postpartum, pravovremena edukacija o dojenju i organizacija pomoći u kući može značajno olakšati najteži prvi period.

Možda će vas zanimati

Najnovije