Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto moja beba povraća?

Iako su nedavno britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih simptoma koronavirusa kod djece, činjenica je da male bebe često povraćaju i da u puno slučajeva doista nije potrebno stvarati paniku

Prvi razlog uvijek je, naravno, sumnja na virozu. Iako su crijevne viroze sastavni dio odrastanja - nema, naime, djeteta koje ih nije imalo - u vrijeme pandemije koronavirusa svaki, i najmanji, znak bolesti, izaziva paniku. Jer. što ako imam koronu? No, ne paničarite, postojale su bolesti i prije korone. Doduše, nedavno su britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih simptoma koronavirusa kod djece. Kako prenosi BBC, upravo su se ovi simptomi pokazali kao najčešći kod djece kojima je dijagnosticirana bolest Covid-19. Ipak, činjenica je da bebe vrlo često povraćaju: nekada je, doista, riječ o virozi, no većinom se rdai o tome da se se bebe prejele, a izbacuju višak. Evo 5 najčešćih razloga zašto bebe povraćaju?

LOŠA TEHNIKA DOJENJA
Postoji mogućost da se zbog loše tehnike dojenja (ako dijete na pravilan način ustima ne obuhvati bradavicu dojke) dijete naguta zraka. Tada ima rastegnut želudac koji se može rasteretiti povraćanjem. Pri tome pomaže da se djetetu napravi povišeno uzglavlje. Dojenče koje se hrani na bočicu može progutati previše zraka ako je otvor na dudici prevelik.

POVRAĆANJE U MLAZU

Što se tiče bolesti, povraćanje se u prvome redu javlja kod pilorospazma ili pilorostenoze. To je povraćanje tipično jer dijete povraća u mlazu, u obliku luka: dakle, povraćeni je sadržaj daleko od djeteta. To je razlika od bljuckanja kod kojeg je povraćeni sadržaj uvijek u blizini djetetova lica.

Pilorus je mišićni prsten koji je smješten između želuca i ulaza u dvanaestopalačno crijevo. On ima svrhu pravilno usmjeravati hranu koja ulazi u želudac i koja dalje mora prolaziti kroz crijeva. Kod takvog se djeteta može u mirovanju vidjeti naznačena vijuga crijeva ili se može napipati mala kuglasta tvorba.

Tu pomaže povišeno uzglavlje i zgušnjavanje mliječne formule ako dijete ima takvu prehranu. Terapija se sastoji u davanju lijeka koji će razlabaviti mišićni prsten. U teškim slučajevima potrebno je obaviti operativni zahvat. Kod te bolesti dijete nema povišenu temperaturu, ali ne dobiva na težiti, nego je čak može i gubiti.

NAGLO POVRAĆANJE I LOŠE STANJE DJETETA

Naglo nastalo uporno povraćanje uz naglo opće loše stanje djeteta, nagli porast temperature, uz napetu ili izbočenu veliku fontanelu znak su upale moždanih ovojnica. Takvo stanje iziskuje hitnu hospitalizaciju i punkciju kanala u leđnoj moždini kako bi se mogla analizirati moždana  tekućina.

ELEKTROLITSKI DISBALANS

Ako dijete doživi elektrolitski disbalans zbog febrilitetadehidracije ili infekcije, može se povisiti razina acetona u krvi. To je također jedan od razloga što dijete povraća.

INFEKCIJE

Među manje važnim razlozima jesu otitis, dispepsija, infekcija rotavirusom ili adenovirusom koji kod male djece često uzrokuju povraćanje. Tada je potreban otološki pregled bubnjića ili analiza stolice. Ako je infekcija zahvatila gornje dišne putove, dijete također povraća i tada se radi i bakteriološka analiza brisa ždrijela ili aspirata iz dišnih putova.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Unsplash/Piscea

Najnovije