Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MANJAK D VITAMINA: Postporođajna depresija povezana je i s dnevnom izloženosti sunčevoj svjetlosti

Autor Sunčica Got

Istraživanja su već ranije potvrdila povezanost depresije s manjkom boravka na otvorenom.

 Trudnica na livadi.jpg Izvor: Shutterstock

Postporođajna depresija češća je no što se o njoj govori, a značajno utječe na ženino fizičko i psihičko zdravlje, oporavak od poroda te povezivanje s bebom. Istraživanje provedeno na Sveučilištu California u San Franciscu pokazalo je utjecaj koji manjak d vitamina i manjak boravka na sunčevoj svjetlosti u trećem tromjesečju ima na razvoj postporođajne depresije.

Velika uloga vitamina D

Rutinsko praćenje razina vitamina D u tijelu uglavnom se nije radilo, iako je njegov utjecaj na razna stanja kao što su trudnoća, autoimune ili upalne bolesti prilično snažan.Tek su odnedavno liječnici počeli sve veću pažnju posvećivati mjerenju vitamina D kod različitih stanja.

Budući da većina ljudi velik dio dana provodi na zatvorenom, manjak vitamina D sve je češći. Istraživanje je pokazalo da su najmanji rizik za razvoj postporođajne depresije imale žene kojima se treće tromjesečje poklopilo s ljetom i proljećem, odnosno sa sezonom koja donosi više sunčanih dana.

Veći rizik od nastanka depresije kao i veći intenzitet simptoma imale su žene koje su zadnje tromjesečje imale u razdoblju koje obilježava manje sunčanih sati.

 trudnica vježba Izvor: Shutterstock

Životni stil i suplementacija

Liječnicima bi ovo istraživanje moglo poslužiti kako bi trudnicama pravovremeno mjerili razine vitamina D te preporučili suplementaciju, ako je potrebno.

Trudnicama ovi podaci mogu potvrditi koliko je važno na vrijeme biti informiran o eventualnim pretragama, suplementima i životnom stilu koji uključuje dovoljno boravka na otvorenom.

Teško je planirati začeće uzimajući u obzir godišnja doba i period u kojem će žena biti u posljednjem tromjesečju, no za žene koje od ranije imaju problema s depresijom, ovakvo planiranje moglo bi pomoći, piše Bellybelly.

Možda će vas zanimati

Najnovije