Koja bolest muči više žena nego srčane bolesti i rak dojke zajedno? Odgovor glasi: autoimunosne bolesti. One uglavnom prolaze nezapaženo jer se javljaju u brojnim oblicima i vrstama. Reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, upalna bolest crijeva ili kolitis, dijabetes, hipotireoza i psorijaza – sve su to autoimunosne bolesti. O svim tim problemima razmišljamo odvojeno premda su oni zapravo samo jedna bolest u mnogo inačica, ovisno o vašoj dobi, spolu i genima. Auto-imunosne bolesti utječu na naše tijelo na gotovo svim razinama. Neke utječu na naš živčani sustav – poput autizma, a možda čak i depresije – a druge na naše zglobove i mišiće, kožu, endokrine žlijezde, srce i još više od toga.

Znanost u razvoju – i njezina praktična primjena u funkcionalnoj medicini – upozorava na samo nekoliko osnovnih uzroka autoimunosnih bolesti, koje liječnici konvencionalne medicine uglavnom zanemaruju pokušavajući isključiti imunosni sustav snažnim lijekovima s opasnim nuspojavama. No istina je da su uzroci u korijenu gotovo svih autoimunosnih bolesti isti: mikroorganizmi, toksini iz okoliša, alergeni, stres i loša prehrana. Uklonite li te osnovne uzročnike i načinom prehrane i stilom života date potporu optimalnu funkcioniranju tijela, od ovih ćete se stanja zapravo moći oporaviti.

Vizionarska knjiga dr. Susan Blum i Michele Bender "Plan za oporavak imunosti", u izdanju Školske knjige iznosi jasan plan puta prema oporavku za milijune ljudi koji pate od autoimunosnih bolesti i nudi rješenja za promjene u načinu prehrane, dodacima prehrani i okolišu, što može pomoći ljudima da se nose s autoimunosnim bolestima, čak i da preokrenu njihov tijek. Knjiga obuhvaća liječnički plan u četiri koraka i pokazuje kako da postignete optimalno zdravlje i osjećate se izvrsno, ojačate svoj imunosni sustav, liječite imunosne bolesti i uočite trenutačne rezultate. Naučit ćete kako upotrebljavati hranu kao lijek, razumjeti poveznicu sa stresom, iscijeliti crijeva i probavni sustav te pomoći jetri.

Svaka cjelina uključuje interaktivnu vježbenicu koja pomaže odrediti i napraviti vlastiti program liječenja. Usto, uključeni su recepti za jednostavna jela koja je lako pripremiti a koja vam omogućuju da što prije uskočite u proces iscjeljenja.

Jeste li neprestano iscrpljeni? Osjećate se često bolesnima? Je li vam

vruće, kad je drugima hladno, ili pak hladno kad je svima ostalima vruće? Imate

li poteškoća s koncentracijom? Jeste li često razdražljivi? Patite li od

gubitka kose, suhe kože ili neobjašnjivih promjena u težini? Bole li vas

zglobovi ili vam natiču, a ne znate razlog? Imate li opći osjećaj da se ne

osjećate baš dobro, no to traje toliko dugo da vam je već postalo normalno?

Ako ste odgovorili "da" na bilo koje od ovih pitanja, mogli biste imati autoimunu bolest i stoga bi vam knjiga Plan za oporavak imunosti mogla biti "lijek" koji vam je potreban.

Plan za oporavak imunosti revolucionaran je način za uravnoteživanje imunosnog sustava, transformaciju zdravlja i ispunjeniji, sretniji život.

Tekst i foto: press