Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIDEO U KOJEM ĆETE U 2 MINUTE VIDJETI KAKO IZGLEDA POROD: Od prvih trudova do rezanja pupkovine i maminog zagrljaja

Autor Sanja Matasić

Ako želite znati kako izgleda porod i što vas očekuje, pogledajte ovaj kratki video.

 mama i beba nakon poroda Izvor: Shutterstock

Imajte na umu da ćete, koliko god trajao porod, doći do cilja i da će vaša bebica napokon biti u vašem zagrljaju. Baš kao što je svaka beba jedinstvena, tako su i svaki trud i porođaj posebni. Osim ako iz nekog razloga ne rodite carskim rezom, sve žene prolaze kroz tri faze trudova i porođaja: porod (koji uključuje rane trudovi, aktivni porod i prijelazni trud), istiskivanje i porođaj te izbacivanje posteljice.

U ovome videu pogledajte što sve možete očekivati - od prvih pravih trudova do trenutka kada vaša bebica ugleda svijet.

Aktivni i prijelazni porod

Cerviks se širi na 4 do 6 centimetara, a prvi trudovi se pojavljuju u intervalima od 10 do 15 minuta i traju 15 do 30 sekunda i osjećaju se vrlo blago. Neposredno prije rođenja traju od 60 do 90 sekunda s intervalom od 1 do 3 minute.

Glavni znak početka porođaja je sve jači intezitet trudova. Kod nekih žena proces rađanja započinje od trenutka izlijevanja plodove vode i tek nakon toga počinju trudovi.

Trudovi izazivaju postupno skraćivanje vrata maternice (cerviksa) koji uskoro nestaje, širi se i spušta propuštajući djetetovu glavu u rodnicu. U tome joj pomaže hormon oksitocin, te prostaglandini koji potiču aktivnost miometrija (mišićnog sloja maternice).

Kod prvorotkinja prvo nestaje cerviks, a zatim se otvara ušće maternice, a kod višerotkinja se taj proces odvija usporedo.

Kad se ušće u potpunosti otvori, trudovi vrše sve jači pritisak na vodenjak koji tada prsne. Tim činom započinje drugo porođajno doba. Ako vodenjak pukne prije početka trudova, potrebno je odvesti se u rodilište, po mogućnosti u ležećem ii poluležećem položaju. Vodenjak više ne štiti dijete od infekcija i potreban je strogi nadzor ploda.

Nakon pregleda liječnik će odlučiti treba li trudove izazvati na umjetan način ili će se pričekati spontani trudovi, a do tada će nadzirati rodilju kontrolirajući krvnu sliku i sprječavajući razvoj infekcije. Ujedno će se provjeravati širenje vrata maternice, njegova dužina, tonus i položaj u rodnici.

Tiskanje i porođaj djeteta

Ova faza poroda odlikuje se intenzivnim trudovima, tiskanjem i završava porodom te rođenjem vašeg djeteta. Trajanje trudova je individualno i može biti vrlo iscrpljujuće. Druga porođajna faza započinje kad je ušće potpuno otvoreno (10 cm), a vodenjak je prsnuo.

Vrat maternice se otvorio i dijete je započelo svoje kretanje kroz porođajni kanal. Kosti zdjelice rodilje i djetetova glavica smještaju se jedno pored drugoga. Ako je ušće sasvim otvoreno, ali glavica nije dovoljno nisko i nije pravilno okrenuta, još nije vrijeme za tiskanje. Pratite upute primalje. Važno je da majka i ekipa za porađanje imaju dobru komunikaciju.

Tiskanje će slijediti trudove kad za to dobijete zeleno svjetlo. Čvrsto uporište za ruke pomoći će vam da bolje koristite trbušne mišiće i lakše i učinkovitije tiskate. Nakon posljednjeg pražnjenja mjehura, radi se dezinfekcija vanjskog spolovila, a međica se obrađuje lokalnim anestetikom.

 žena tiska na porodu Izvor: Shutterstock

Hoće li tijekom porođaja biti izvršen urez međice, ovisi o njenoj elastičnosti, visini, veličini i brzini prolaza glavice te o obliku stidnog luka. Ako je potrebna, obavlja se kad djetetova glavica izboči međicu. Uglavnom se taj rez ne osjeti.

Nakon izgona djeteta slijedi podvezivanje i presijecanje pupkovine. Ponekad je potrebno i nekoliko minuta prije nego dijete zaplače. Mora se prilagoditi novim uvjetima života.  

Istiskivanje posteljice

Vaša će posteljica ili prirodno biti izbačena ili će je liječnik morati ukloniti nakon rođenja djeteta. U slučaju rezus inkompatibilnosti s djetetom (vi ste Rh negativni, a dijete pozitivno), dobit ćete injekciju gamaglobulina koji neutralizira crvene krvne stanice Rh+ i tako će biti spriječene moguće teškoće oko sljedećeg djeteta i njegove pozitivne krvne grupe. Istiskivanje posteljice traje u prosjeku 30 do 60 minuta, počinje djetetovim rođenjem i završava rođenjem posteljice.

Tijekom ove faze poroda normalno je da izgubite određenu količinu krvi. U tom se razdoblju odvaja posteljica od maternice i tom se prilikom kidaju stvorene krvne žile koje su povezivale posteljicu s maternicom.

Lijekovima se preventivno djeluje na skraćivanje trećeg porođajnog doba smanjenjem krvarenja. O količini izgubljene krvi ovisit će i brzina oporavka. Nakon druženja s djetetom ponovo ćete osjetiti lagane trudove. Za 20 do 30 minuta medicinski tim će vam pomoći da porodite posteljicu.

Možda će vas zanimati

Najnovije