Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA PORUČUJE: Dobar je porod puno više od 'samo da su mama i beba žive'

Autor Jelena Pervan

Čini se kako je jedino važno da se porod preživi, a premalo se pažnje daje tome kako je protekao i jesu li majka i dijete dobili adekvatnu skrb i podršku.

 mama je rodila bebu Izvor: Shutterstock

Jasno je da svi žele da majka i dijete iz poroda izađu živi i zdravi, ali to ne smije biti jedini faktor po kojemu vrednujemo porod. Podaci govore da u razvijenim zemljama raste broj medicinskih intervencija koje su u porodu često i nepotrebne dok je u manje razvijenim zemljama medicinska podrška nedovoljno dostupna što utječe na sigurnost poroda. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje kako je za dobar porod važno da je majka u središtu pozornosti i njege, a ta njega podrazumijeva fizičko, emocionalno i psihološko stanje rodilje te su naglasili što sve porod čini uspješnim.

Sloboda izbora

U bolnicama postoje određena pravila koja se odnose na smanjenje rizika u porodu, no takva su pravila često dio dugogodišnje rutine i za mnoga od njih, više ne postoje znanstveno utemeljeni podaci, no svejedno su na snazi.

Mnoge žene pristaju na ta pravila bez puno razmišljanja, jer ne znaju da imaju pravo na alternativu ili na odbijanje određenih postupaka kao što su učestali vaginalni pregledi za vrijeme poroda. Jedno je istraživanje pokazalo da raste broj žena koje osjećaju da trebaju pristati na različite intervencije kao što su indukcija, epiduralna analgezija ili carski rez.

Žena koja na porodu ima kvalitetnu njegu i podršku, osjeća se slobodno preispitati izbore svojih liječnika, dobiti valjane informacije i s medicinskim timom donijeti najbolju moguću odluku za sebe i svoju bebu.

 tata u rađaonici Izvor: Shutterstock

Poštovanje

Tretiranje s poštovanjem u jednom od najranjivijih trenutaka u ženinom životu ključno je za doživljaj poroda. Zlostavljanje i nepoštivanje žena u rađaonama rastući je problem u mnogim zemljama, čak i razvijenim.

Opstetricijsko nasilje uključuje verbalno, fizičko ili seksualno nasilje, diskriminaciju po bilo kakvoj osnovi, uskraćivanje profesionalne njege i lošu komunikaciju koja dovodi do nerazumijevanja situacije. Poštivanje žene na porodu njezino je ljudsko pravo i svaka povreda tog prava treba se prijaviti.


Priprema za porod

Dobar je porod onaj u kojemu je žena dovoljno pripremljena za njega i u kojemu razumije što se događa i zašto. Poznavanje svih faza poroda i ženske prirode koja nam, u najboljem slučaju, omogućuje porod bez ikakvih intervencija, ključan je.

To ne znači da žena treba i može sve isplanirati jer porod je izrazito nepredvidljiv događaj, čak i ako je trudnoća bila sasvim zdrava. Dobra priprema ženi daje širu sliku situacije i omogućuje joj da porod doživi kao pozitivno iskustvo.

Osjećaj sigurnosti

Osjećaj sigurnosti drugačiji je za svaku ženu. Neke se sigurno osjećaju u svom domu dok druge sigurnost dobivaju od medicinskog tima, u bolnici. Ono što većina žena želi je imati educiranu osobu pored sebe, za vrijeme poroda. Nekoga tko će promatrati i na vrijeme prepoznati eventualni problem.

Za svaku je ženu važno da pronađe ono što joj stvara osjećaj sigurnosti i da se pokuša držati tog mjesta ili stava, kako bi si maksimalno olakšala porod. Ponekad to znači i otvoreno tražiti od drugih da im to omoguće.

 Porod Izvor: Shutterstock

Samopouzdanje

Stručnjaci za dječji razvoj složni su da je veza koja se stvara između majke i bebe, u prvim danima i tjednima nakon poroda izuzetno važna za djetetov fizički i psihički razvoj.

Žena koje je imala pozitivno iskustvo poroda, ima više samopouzdanja kad je riječ o njezinoj tranziciji u majčinstvo. Osjeća se povezano sa svojom bebom i snažnijom za sve izazove koji je čekaju. Žene koje su imale traumatičan porod, često se slabije i povezuju s bebom, imaju manje samopouzdanja i teže se privikavaju na novonastalu situaciju, prenosi portal BellyBelly.

Možda će vas zanimati

Najnovije