Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li tate svojim prisustvom pojačati porođajnu bol?

Iako bi vjerojatno većina žena voljela da uz njih u porođajnoj sali budu njihovi partneri, najnovija studija pokazala je da bi im zapravo porođaj možda bio mnogo lakši bez njih. Evo i zašto…

Britanski znanstvenici su otkrili da prisustvo voljene osobe može intenzivirati bol kod žene.

Istraživači s londonskog Sveučilišta u suradnji s timovima Kraljevskog koledža u Londonu i Sveučilišta Hertfordshire ispitivali su 39 žena, kojima je dat laserski ubod u jedan prst dok je njihov partner bio uz njih, nakon čega su morale procijeniti intenzitet boli. Znanstvenici su također izmjerili aktivnost u mozgu pri svakom ubodu.

Osim toga, ispitanice su popunjavale upitnik o svojim osjećajima prema partneru. Što su žene bile škrtije s informacijama o bliskosti sa partnerom, to je bol bila veća. Žene koje osjećaju bliskost s partnerom nisu imale nikakve promjene u bolu, ni pozitivne, ali ni negativne.

Poznati francuski porodničar Michel Odent tvrdi kako su očevi na porođaju odgovorni za povećavanje broja carskih rezova jer su žene napetije kad su oni u blizini, što smanjuje proizvodnju hormona koji pospješuje porođaj.

Dakle, iako broj ispitanica u ovom istraživanju i nije pozamašan, možda nije ni tako loše prije porođaja preispitati svoj odnos s partnerom, poboljšati bliskost i povjerenje, osobito ako želite da vam bude dobra podrška na porođaju, a bol manja. A to vrijedi i za sve ostale osobe koje bi možda radije uz sebe na porođaju.

Izvor:http://www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije