Odluka o načinu rađanja tiče se isključivo žene i njezinog medicinskog tima. Konstrukcija 'prirodan porod' smatra se prilično kontroverznom jer sve ostale vrste poroda prikazuje neprirodnima, što nije istina. Kad se, pomalo nespretno govori o prirodnom porodu, misli se na vaginalni porod bez medicinskih intervencija i lijekova. Brojni su benefiti takvog poroda, a ovo su neki od njih. 

Brži oporavak nakon poroda

Većina se žena puno brže oporavi od vaginalnog poroda bez intervencija nego od carskog reza ili medikamentoznog poroda. Iako ni oporavak nakon vaginalnog poroda nije kratkotrajan jer tijelu treba vremena i snage da se vrati 'na staro', posebice ako je porod bio dug i kompliciran.

Ipak, oporavak od velike operacije traje puno duže. Rani treba vremena za cijeljenje, a tijelo se mora oporaviti i od eventualnih intervencija kao što su lokalna ili opća spinalna anestezija, urinarni kateter, lijekovi protiv bolova. Oporavak je duži i nakon korištenja epiduralne analgezije ili induciranog poroda.

tata u rađaonici
Shutterstock Bol prilikom poroda je toliko jaka da ponekad natjera žene da izgovore razne bizarne rečenice

Brža uspostava dojenja i povezanost s bebom

Nakon vaginalnog poroda, bebe se postavljaju na majčina prsa i lakše pronalaze put do bradavice, zahvaljujući instinktu. Ovo pomaže i bržem uspostavljanju povezanosti s majkom.

Djeca rođena carskim rezom nemaju priliku za rani početak dojenja, a propuštaju i dobre bakterije koje se dobivaju prolaskom kroz rodnicu, a koje pozitivno utječu na imunološki sustav.

Nema nuspojava lijekova

Medikamenti su u porodu ponekad neizbježni i ne treba ih izbjegavati pod svaku cijenu, ali generalno imaju niz nuspojava i za dijete i za majku.
Epiduralna analgezija, narkotici i drugi lijekovi protiv bolova mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, glavobolje, nizak krvni tlak, upale i različite infekcije.

mama je rodila bebu
Shutterstock 

Manje komplikacija u budućnosti

Nemedikalizirani porod često znači i manje komplikacija pri sljedećem porodu. Carski rez povećava rizik za razvoj većih komplikacija pri sljedećim trudnoćama i porodima, a neke od njih su slabost zdjeličnog dna, inkontinencija, problemi s ožiljkom, ruptura maternice i povećane šanse za endometriozu.

Manje šanse za postporođajnu depresiju

Postporođajna depresija događa se neovisno o vrsti poroda, ali češća je kod prvorotkinja koje su rodile carskim rezom.
Simptomi postporođajne depresije su izrazita iritabilnost, osjećaj nepovezanosti s djetetom, gubitak apetita, teškoće u spavanju i osjećaj beznađa.