Nakon što smo s vama podijelili iskustvo mame Milice koja je u svom životu doživjela i prirodni porod i carski rez te zaključila da je ovaj prvi puno lakši za oporavak, javilo nam se puno žena koje su također iskusile obje vrste poroda.

Naše čitateljice, općenito, nemaju ništa protiv carskog reza i smatraju da je za svaku ženu oporavak, odnosno to iskustvo individualno. Neke bolje podnose bol, neke manje, ali kao što ste nam dali na znanje, 'fama' oko carskog reza kao najbolnije vrste poroda zbog oporavka koji traje duže - više je mit nego prava istina.

Carski rez ili prirodan porod
Shutterstock 

'Nemojte prodavati maglu i forsirati propagandu protiv carskog reza. Da, ovoj ženi je oporavak od carskog reza bio težak. Ne znamo iz kojeg razloga je to tako, možda je tijek operacije bio drugačiji nego što je uobičajeno. Kakav kateter tri dana? Neki ne dobiju kateter ni prvi dan jer nema potrebe, neki ga dobiju samo prvi dan. Vjerojatno ima iznimaka koje ga moraju držati duže, ali to su - iznimke. Da, oporavak je duži. Rez i utroba bole duže, dobrih tjedan dana, tek tada polako kreće popuštanje boli. Netko treba duže vrijeme da dode k sebi, netko nakon 10-15 dana vozi auto. Ja sam 14-i dan od operacije sjela i odvezla se sama u dućan. S druge strane, neke žene nakon epiziotomije ne mogu sjediti mjesec dana, a kamoli voziti. Dakle, ne mora svima biti isto niti jednako dramatično. Ali najbitnija stvar zašto bih i opet odabrala carski da mogu je mir u glavi. Dijete izlazi van bez straha od komplikacija, izlazi brzo i taj teret i briga koji se u samo pola sata skinu s maminih leđa zlata vrijede. Unutar samo pola sata, kad je zaplakala, obuzeo me totalni mir. Jedva sam primjetila da su me krpali. To je, ljudi moji, nezamjenjivo, i vrijedi tih 10 dana bolova', iskustvo je jedne naše čitateljice koja je rodila na carski rez.

Druga je iskusila oboje te smatra da joj je svaki porod prošao drugačije jer je svaka trudnoća individulna, makar se radilo o istoj ženi koja ih iznosi.

'Niti su mi četiri prirodna poroda bila jednaka niti mi je carski bio laganiji ili teži od prirodnih! Svaki porod ima kvačice za i protiv! Naposlijetku, najbitnije od svega je to da smo rodile živu dječicu i s njima otišle doma! A sad da li je brži oporavak od prirodnog ili carskog ovisi stvarno od žene', zaključila je naša čitateljica.

Naspram prirodnog poroda, jednoj je našoj čitateljici carski rez bio, kako kaže, 'mlaka vodica'. Drugoj je carski zakon, pogotovo onaj sa spinalnom anestezijom jer je, priča nam, za dva tjedna bila fit.

'Rez malo boli pri dizanju iz kreveta i kad se smiješ, ali brzo to prođe. I što je bilo najbolje, normalno sam mogla na wc', dodala je ova majka.

I druge mame koje su imale obje verzije poroda pričaju o tome da su bolje podnijele carski nego prirodni.

'Drugi porod u 30.tjednu trudnoće, prirodnim putem brzinski, ali sa puno dužim oporavkom. Da sam mogla, definitivno bih opet išla na carski', kazala je još jedna mama.

Carski rez ili prirodan porod
Shutterstock 

Tek nekolicina naših čitateljica zagovara prirodni porod, zaključujemo to po onima koje su nam se povratno javile na ovu temu.

'Rodila sam 4× prirodnim putem i 1× carskim koji se morao brzo odradit jer mi je dio posteljice izašao kod kuće, da sam prvo rodila na carski - nikad više ne bih rodila, meni je to bilo jako dramatično iskustvo, a opet u sobi sa mnom je bila gospođa koja je 2× rodila na carski u razmaku od 13 mj. Ona je bila kao balerina, tako da vam je to individualno od osobe do osobe', rekla nam je jedna majka.

'Ja sam imala dva carska i tri vaginalna i mogu reć da je vaginalni daleko bolji, lakši i zahvalniji (šta se tiče oporavka). Biram vaginalni porod. Mogla bi ih, da imam vremena, još 10-oro tako roditi. Carski je operacija', smatra još jedna čitateljica.

A kakav je Vaš stav?