Pitate li trudnice, reći će vam da je osjećaj kada se beba iz trbuha 'javi' neprocjenjiv. Nekad boli, nekad smeta – jer bebe kao da postaju posebno aktivne kada mama želi malo odspavati, ali svaka trudnica voli kada je beba aktivna. Koliko je normalno da se beba kreće, imaju li njegove aktivnosti ikakvu važnost i šalje li svakim svojim jačim zamahom nešto, ono što nije tipičan pomak kada se beba samo kreće. Evo nekoliko zanimljivih činjenica.

1. Česti udarci znače da je vaša beba zdrava i da se normalno razvija.

2. Beba reagira na vanjske podražaje, posebno na zvuk (svaka osoba reagira na to).

3. Beba više udara kada žena leži na lijevom boku, jer u tom položaju dobiva malo više krvi, što automatski potiče veću aktivnost.

Bebini udarci dok je u trbuhu
Instagram 

4. Aktivnost je veća nakon što majka dobro jede – a beba je sita.

5. Beba se kreće mnogo prije nego što majka to osjeti. Obično se kaže da se prvi pokreti osjećaju nakon trinaestog tjedna, ali bebe prve pokrete počinju raditi već u devetom tjednu - samo zbog svoje veličine i još sasvim dovoljnog prostora u maternici, ne osjećaju vani.

6. Ako je beba bila aktivna, a zatim naglo pokazuje smanjenu aktivnost – to je razlog za zabrinutost jer pokazuje neka odstupanja u razvoju i općem zdravlju fetusa.

7. Najveću zabrinutost majke osjećaju pred kraj trudnoće, ali morate znati da se aktivnost bebe često smanjuje nakon trideset i šestog tjedna trudnoće, budući da beba tada više nema dovoljno prostora za kretanje.