Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'RODILA SAM U 10 MINUTA, BEBA JE PREVARILA I LIJEČNIKA': Prvorotkinji Ani na njenom iskustvu zavide mnoge mame

Ispovijest majke Ane, koja je rodila u jednom beogradskom rodilištu, priča je drugačija od mnogih koje ste do sada čuli.

 Porod, auto Izvor: Shutterstock

Kažu da prvorotkinje sve teže rađaju, ali jedna majka je otkrila da je svoju bebu rodila tako lako da će vam se činiti kao da slušate priču iz nekih romantičnih filmova.

Mama Ana htjela je podijeliti svoju priču s našim čitateljima i svim ženama koje se spremaju na porod po prvi put pokazati da ne smiju vjerovati u priče jer je svaka majka drugačija.

'Moja priča je takva da nisam ni bila svjesna da sam rodila dijete, sve je bilo kao na filmu. To jutro sam posjetila svog ginekologa i na pregledu se činilo da beba neće uskoro.

Samo sam bila 2 centimetra bila otvorena, a kako je doktorica koja mi je brinula o trudnoći trebala otići na godišnji odmor, a ostalo je još 6 dana do punog termina, dogovorili smo se da ćemo sutra izazvati porod jer sam vjerovala samo njoj i nisam htjela da me porodi bilo tko drugi.

A složit ćete se sigurno, povjerenje doktoru koji brine o vašoj bebi u trbuhu i vama je ipak najvažnije', započinje svoju priču ova majka.

Ana je otišla svojoj kući da se polako spremi za ono što je čeka sutra ujutro. Htjela se organizirati, još jednom provjeriti je li sve spakirano za bolnicu, da u tom danu uživa punim plućima jer od sutra više ništa neće biti isto. Međutim, beba im je poremetila planove.

 Prvorotkinja rodila u 10 minuta Izvor: Shutterstock

'Pošto mi je pregled bio jako rano ujutro došla sam doma i odmah legla da se odmorim. Dosadilo mi je razmišljati kako će to izgledati sutra, nije lako kad znaš da ćeš roditi. Međutim, dok sam ležala počela sam osjećati blage bolove. Nisam imala pojma da se bliži porod i da moja beba želi prevariti mene i doktora. Bolovi nisu bili jaki, kao kod menstruacije, i mislila sam da je normalno, ali da sutra ujutro idem roditi i prije toga nema šanse jer, doktor bi na pregledu vidio prije samo nekoliko sati, da će se nešto promijeniti'.

Naravno, ponekad ni liječnici ne mogu predvidjeti stvari, a bebe su mala čuda koja odmah počnu naručivati ​​i pokazivati ​​svoje želje. Ana je bila potpuno zbunjena i bila je sama doma, ali otišla je čistiti stan jer beba dolazi i sve bi trebalo biti gotovo. Bolovi su joj se pojačavali, kontrakcije su postajale sve češće, no još uvijek nije nagađala što se događa.

'Muž je stigao s posla, žalila sam se na bolove, ali oboje smo bili opušteni jer znamo da me ujutro vozi u bolnicu, po dogovoru s doktorom. Odlučili smo otići u obližnji restoran na ručak. Taj dan sam odabrala da jedem gulaš, baš mi se jela neka jaka hrana. Međutim, čak i dok sam sjedila u restoranu, bolovi su mi bili jaki. Nakon izlaska iz restorana počela je padati kiša i otrčala sam u stan u bolovima', kaže Ana, a onda otkriva da se kad je stigla u stan sve počelo mijenjati.

Ulaskom u stan bolovi su se pojačali, pokušala sam složiti nešto rublja koje je stajalo, ali nisam mogla stajati. Sjela sam, ali sam shvatila da mi se ni to ne sviđa. Otišla sam u krevet, kontrakcije su bile češće. Trudovi su postajali toliko jaki da u tim trenucima nisam mogla izdržati, zagrizla sam deku koja je stajala pored. I onda mi se želudac počeo prazniti,bacila sam sve što sam taj dan pojela u WC. Muž je shvatio da se nešto događa, pomogao mi je da se odjednem i krenuli smo u bolnicu.

 Prvorotkinja rodila u 10 minuta Izvor: Shutterstock

Kada je Ana stigla u bolnicu, sestra na recepciji odmah ju je pitala je li prvorotkinja i rekla joj da pričeka, vjerujući da će prvorođenče doći malo ranije i imati vremena za čekanje.

'Izvijala sam se od bolova ispred ordinacije, a kako je korona virus bio u punom jeku, moj suprug nije mogao biti pored mene, čekao me je ispred bolnice. Ja sam pokušavala pronaći položaj koji mi odgovara. Tih par minuta čekanja na pregled trajalo je kao vječnost. Konačno su me pozvali na pregled i onda šok i za doktore i za mene. U tom trenutku bila sam otvorena 9 cm, beba samo što nije stigla. Odmah su mi dali pidžamu i odvezli me liftom do rodilišta. Nakratko su me pregledali ultrazvukom da vide u kakvom je stanju beba i plodna voda, a onda su me poslali u salu. Nisam prošla nikakvu standardnu ​​pripremu, nisam dobila epiduralnu jer nije bilo vremena za to, požurili su me do porođajnog stola s riječima 'rodit ćeš na hodniku.'

'Kad sam vidjela svog doktora, bilo mi je još lakše. Babica i doktor su mi rekli što da radim, porod je počeo'.

Bilo je bolno, ali izdržljivo. Drugo tiskanje je bilo jako teško, rekla sam im 'Ne mogu to učiniti', a onda sam čula doktoricu kako kaže 'Ajde još jednom, da vidimo bebinu glavu', i tada sam dobila ogromnu snagu. Nakon trećeg jačeg tiskanja, stigla je moja curica. Odveli su je da se brine o njoj, a doktorica me je sašila jer su me malo morali recnuti. Čim su je sredili, privili su je uz moje grudi i mogu priznati da se nikad nisam osjećala bolje u životu, ali još uvijek nisam bila svjesna da je to moje dijete, da sam konačno rodila jer se sve brzo dogodilo', kaže nam Ana.

'Doktor je pozvao suprugu, koja je još čekao ispred bolnice, da mu čestita što je postao otac, da mu kaže da je sa mnom i bebom sve u redu. Djevojčica je pri rođenju dobila ocjenu 10, a rekla je doktorica da sam dobila desetku za odličnu prvorotkinju. Sigurna sam da se bez nje možda ne bih tako lako izvukla jer povjerenje u doktoricu i njen pristup je od velike važnosti za majku koja rađa. Ono što je fascinantno - u bolnicu sam primljena u 20:43, a curica mi se rodila u 20:53. Voljela bih da sve majke, a posebno prvorotke, imaju porod kao ja, da shvate da je porod bolan, ali da bolovi traju sve dok ne čujete prvi plač svoje bebe. Danas, nakon dvije godine, mogu reći da je puno ljepši od onog prije djeteta', zaključila je ova sretna mama.

Mama Ana

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije