Žene se začude kada nakon carskog reza, dogovorenog ili ne, shvate da mnoge svakodnevne stvari neće moći raditi dok se ne oporave od te ozbiljne operacije.

Nakon carskog reza slijedi oporavak, koji može potrajati dva do četiri dana u bolnici, a zatim šest ili više tjedana nakon povratka kući. Tijekom tog razdoblja neke će se žene htjeti vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, ali to nije izvedivo. Trebat će dosta vremena da se tijelo oporavi. Ako se žena ne oporavi, rez neće zacijeliti i može se ponovno otvoriti, što produljuje vrijeme oporavka. Zato je važno zatražiti pomoć u obavljanju poslova nakon poroda carskim rezom.

Evo nekih aktivnosti koje će postati problem i ženi će ih biti puno teže obavljati kada se oporavlja od carskog reza.

1. Korištenje stepenica

Žene nakon carskog reza ne bi trebale previše hodati. U početku to treba potpuno izbjegavati i sve stvari treba činiti umjereno.

Ako živite u kući, svakako odaberite jednu sobu u kojoj ćete odsjesti u prvim danima. Koji god pod odabrali, opremite ga svime što vam je potrebno za brigu o sebi i svom djetetu.

2. Odgoj starijeg djeteta

Jedino što bi žena trebala podići nakon carskog reza je novorođenče. To znači da će majke morati izbjegavati odgajati stariju djecu dok rez ne zacijeli i trbušni mišići ne dobiju snagu. To će trajati oko šest tjedana.

Naravno, to ne znači da starije dijete treba zanemariti. Možete mu pokazati svoju pažnju sjedeći, mazeći se i obraćajući pažnju.

8 stvari koje morate izbjegavati poslije carskog reza
Shutterstock 

3. Ustajanje iz kreveta

Nakon carskog reza, ustati iz kreveta je izazovan zadatak. Najbolji način za ustajanje je okrenuti se na jednu stranu, saviti koenu, polako dići noge iz kreveta, gurnuti se u sjedeći položaj i iskoračiti iz kreveta.

4. Konzumacija gaziranih pića

U prvih nekoliko tjedana nakon carskog reza probavni trakt ne radi isto kao prije operacije. Stoga stručnjaci napominju da treba što više izbjegavati gazirana pića.

"Nakupljanje mjehurića u tijelu može uzrokovati nesnosne bolove u trbuhu, kao i u drugim dijelovima tijela. Mogu uzrokovati i nadutost, plinovi i grčevi. Pijte puno vode", ističu stručnjaci.

5. Smijanje

Tko se ne voli smijati? Netko tko je upravo imao carski rez. Stvari poput smijeha, kihanja i kašljanja mogu uzrokovati bol, pokazale su studije.

6. Vožnja

Nikada ne možete znati što će se dogoditi na cesti tijekom vožnje. Možda će biti potrebno naglo pritisnuti kočnicu, što može uzrokovati bol. Liječnici ističu kako je prvih nekoliko tjedana nakon carskog reza najbolje izbjegavati samu vožnju.

7. Teški kućanski poslovi

Mnogim majkama je teško sjediti i ne raditi ništa, ali tu želju za spremanjem treba smanjiti nakon carskog reza. Predmeti poput usisavača puno su teži od onoga što se mamama savjetuje da podižu nakon operacije.

8. Kupanje

Iako možda žudite za toplom kupkom, stručnjaci upozoravaju da pričekate. Potrebno je dosta vremena da rana zacijeli, a voda može doprinijeti širenju infekcija, što može dovesti do brojnih problema.