Na kraju, kad ugledate svoju bebu i primite je u zagrljaj, i najteži trenuci koje ste preživjeli tijekom poroda padaju u zaborav. Naravno da boli, osim ako ne uzmete epiduralnu anesteziju, ali postoje još neke situacije u rodilištu, na koje biste se trebali pripremiti, a koje su, prema iskustvima mama, pomalo neugodne.

Porođaj je jedan od najuzbudljivijih izazova, ali proživjet ćete trenutke potpune izloženosti i ranjivosti, i sve što ste prije smatrali svojom privatnošću, postaje dostupno bolničkom osoblju, ženama s kojima rađate, a možda i nekim studentima koji bi mogli učiti na vama.

Evo na koje se sve situacije trebate pripremiti da vas dodatno ne šokiraju.

1. Potpuno ste izloženi pogledima

Morate nositi bolničku spavaćicu, koja vam je ponekad i prevelika, pa su vam svi intimni dijelovi na ‘izvolte’. Možda će vam biti neugodno, pogotovo kada krene porod jer nećete više imati pod kontrolom ‘što se vidi a što se ne vidi’. Kao prvo, liječnici i sestre sve su to već vidjeli, mnogo puta. Bolničko će se osoblje svakako potruditi da vam ublaži osjećaj nelagode pa se nemojte previše brinuti o tome.

2. Može se dogoditi da povratite

Ovo je potpuno normalno. To može biti odgovor vašeg tijela na bol, ili pak reakcija na hranu u vašem trbuhu. Epiduralna anestezija također može izazvati iznenadni pad krvnog tlaka, što kao posljedicu ima mučninu. Najbolji način da to izbjegnete je da jedete laganu hranu kada osjetite prve znakove da je porod blizu te da pijete dovoljno vode.

3. Vaše tijelo proizvodi čudne zvukove

Prilikom dolaska na svijet, beba mora proći porođajni kanal. Pritisak kontrakcija može izazvati plinove u crijevima, čiji izlazak može biti poprilično glasan. Nažalost, postoje i gore stvari od toga – možete se upiškiti ili imati stolicu tijekom porođaja. Kako bebina glava kreće kroz porođajni kanal, vaš rektum je spljošten i može doći do izlučivanja. Iako smatrate to neugodnom situacijom, riječ je o potpuno normalnim funcijama vašeg tijela na koje su i liječnici i sestre već navikli.

4. Zubi vam mogu cvokotati

Prema istraživanju s Harvarda, skoro 50 posto žena se žalilo na drhtanje i cvokotanje zuba tijekom porođaja. To može imati veze s vašom tjelesnom temperaturom, ali i s nepodudaranjem vaše i bebine krvne grupe. Naime, studije su pokazale da manja količina fetalne krvi prelazi u vašu krv tijekom porođaja pa ako postoji razlika u krvnoj grupi (ako ste vi A, a beba B grupa), može doći do podrhtavanja.

5. Mijenja vam se osobnost

Tijekom porođaja, posebno ako uzimate manju količinu lijekova, ili ih ne uzimate uopće, primijetit ćete da se ponašate iracionano. Osoba koja je inače mirna može plakati, vikati, pa čak i psovati. Dobre vijesti su da je ovo potpuno normalno, i znanost to objašnjava. Tijekom porođaja dolazi do promjena razine estrogena i progesterona, što se može objasniti kao jako loš PMS. Najbolji način da to izbjegnete je da se pripremite za porođaj što je bolje moguće.

6. Vaša beba neće biti prelijepa

Bit će prekrivena krvlju i tankim zaštitnim slojem koji se naziva verniks. Ovo je potpuno normalno.

nakon poroda
Shutterstock 

7. Iako se beba rodila, to nije kraj

Možete osjetiti olakšanje kada se beba rodi i kad je uzmete u naručje, ali osim toga postoji još nešto – morate izbaciti i posteljicu. To može biti nakon 5 do 15 minuta od porođaja. Možete osjetiti slabije kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od stijenke materice i šalju je u porođajni kanal. Kada posteljica izađe, liječnik će je pregledati kako bi bio siguran da je potpuno izašla i da nije ostalo njezinih dijelova u vašem tijelu.

Još jedna dobra vijest je da će vaše tijelo tijekom poroda oslobađati oksitocin (hormon sreće). To je isti onaj hormon koji se oslobađa i tijekom dojenja. To znači da, bez obzira na toliko neugodnih i bolnih stvari, bit ćete sretni, posebno kada u svoje naručje uzmete bebu.