"U prvoj trudnoći nisam znala ništa, pogotovo ne o porodu, niti o tome kako se brine o bebi. Zapravo, prije sina nisam nikad mijenjala pelene.

Svu sam energiju usmjerila na učenje o porodu. Oko sebe sam imala sjajan tim stručnjaka koji su pratili moju trudnoću. No, ultrazvuk je pokazao da imam premalo plodne vode i da me moraju što prije poroditi hitnim carskim rezom.

Nisam se pripremala za ovo, uspaničila sam se jer nisam znala što očekivati. Par godina nakon toga opet sam imala carski rez, ali ovaj put sam bila spremna, znala sam točno što me čeka, pogotovo one stvari koje su me prvi put uplašile, kao što je drhtavica nakon poroda ili briga oko posjekotine .

Što treba znati o carskom rezu
Shutterstock 

Evo stvari za koje bih voljela da sam prvi put znala:

1. Uz spinalnu anesteziju možete osjetiti neke stvari

Prvo što me uplašilo, bolje rečeno izludilo, bilo je to što sam nešto osjetila aspinalnom anestezijom. Mogla sam pomicati prste i točno osjetiti gdje su doktorove ruke. Naravno, nisam osjećala nikakvu bol. Tijekom drugog poroda doktorica je testirala osjećam li što.

2. Drhtavica je normalna

Odmah nakon rođenja prvog djeteta cijelo mi se tijelo počelo nekontrolirano tresti. Anesteziolog me držao za ruku i rekao mi da je to sasvim normalno. To se često događa zbog hormonalnih promjena koje se javljaju u tijelu. I ja sam imala mučninu.

3. Nakon operacije imat ćete kateter

Nisam znala da ću imati postporođajni kateter u spinalnoj anesteziji. Sestra me iznenadila kada je došla po mene i usput ispraznila kateter koji je bio sa strane mog kreveta. Nisam ni primijetio kada su ga instalirali, ali skidanje nije nimalo ugodno.

4. Spavanje u bolnici je teško

Spavati kad beba spava savjet je koji svaka žena dobije u startu, iako svi znamo da je to nemoguće. Posebno nije moguće nakon operacije koju ste podvrgnuti. Osim što ćete donijeti bebu, imat ćete i česte preglede kod liječnika i medicinskih sestara. Rijetko sam imala vremena za spavanje.

5. Nećete moći jesti odmah nakon toga

Čula sam puno o prvom obroku nakon poroda, čak sam bila jako uzbuđena oko svega što ću tada pojesti. Međutim, nakon toga nisam mogla jesti 12 sati, a nakon toga sam dobila bolnički obrok.

6. Odlazak na WC može biti vrlo neugodan

Bez obzira na vrstu poroda, o tome treba više govoriti. Gotovo nitko o tome ne govori. Za većinu majki ovo je vrlo teško i neugodno iskustvo. Imala sam osjećaj da će mi puknuti šavovi. Taj je osjećaj trajao nekoliko tjedana. Imajte na umu da ćete imati i veliku količinu krvi, što može dodatno otežati odlazak na WC.

Svaki porod je drugačiji i mame imaju različita iskustva. Svakako, poželjela bih neke stvari koje sam ranije znala kako bih bila spremnija.