Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite novo izdanje National Geographica Hrvatska!

Novi broj National Geographica otkriva sve o nepojmljivom masovnom žrtvovanju djece, misterija koji se krije iza ritualnog ubijanja djece naroda Čimŭ prije 500 godina u današnjem Peruu.

Arheolozi nalaze znakove prinošenja ljudskih žrtava u svim dijelovima svijeta. Ali rijetki su dokazi o masovnom ubojstvu djece kao oni nađeni u Huanchaquitu –Las Llamasu.

Ubijanje djece i mladunaca ljame – vrlo dragocjenog imetka u tom kraljevstvu – možda je bio pokušaj da se umilostive bogovi kako bi zaustavili kišu koja je izazvala kaos u kraljevstvu Čimŭ.

„Izgleda da je kod naroda u Chan Chanu postojalo nešto mnogo krupnije. Žrtvovanja su vrlo pažljivo osmišljena vrsta pregovora i oblik komunikacije s natprirodnim. Tako su Čimŭi kontaktirali sa svemirom kakvim su ga oni doživljavali“, objasnio je Haagen Klaus, profesor antropologije na Sveučilištu George Mason.

Kako su djeca birana za tu užasnu sudbinu ostaje misterij. Znanstvena istraživanja pokazuju da su u Huanchaquitu ubijeni i dječaci i djevojčice, a svi su bili dobro njegovani, s malo znakova neuhranjenosti ili bolesti.

Ležišta litija diljem svijeta procijenjena su na 53 milijuna tona. Australija trenutačno vodi u vađenju, ali Južna Amerika je kontinent s najvećim rezervama toga vrijednog resursa. Jedinstvena kemijska svojstva litija – najlakši je metal, otporan na toplinu i sposoban pohraniti znatne količine energije u baterije – potiču globalnu utrku za njegovim vađenjem iz rudnika i iz slatine.

Kako se povećava potražnja za snažnim baterijama, Bolivija sanja o naglu bogaćenju vađenjem litija iz svoje velike slane ravnice.

Silicijska dolina, nazvana tako zbog svojih ranih dana inovacija i proizvodnje silicijskih čipova, izrasla je iz okupljališta visoke tehnologije oko Palo Alta do prostranog područja cijelog zaljeva. Na tom području, nultoj točki digitalnog doba, cijena stambenog prostora sve je viša. Tamošnja sveučilišta, inovatori i poduzetnici pretvorili su to područje u golem motor bogatstva. Blagostanje, međutim, nije stiglo svima. Kako se dolina razvijala i mijenjala, duboko se podijelila po crtama vlasništva, bogatstva i životnih prilika.

Foto: Laura Morton

Australija je suočena s dvojbama oko svojih jedinstvenih klokana i sukobljenim stavovima farmera i zaštitara prirode.U novom broju National Geographica doznajte kako je omiljen simbol Australije - klokan – postao problem.

Foto: Stefano Unterthiner

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. veljače!

Foto: Robert Clark

Tekst: promo

Foto naslovnice: Cedric Gerbehaye

Najnovije

Najpopularnije