Biti roditelj tvrdoglavog djeteta ima svoje prednosti, ali i mane. Vrlo je važno rano izgraditi stav i ne bojati se da s istim istupite pred drugima kako biste bili korak bliže onome što želite. Međutim, djeca mogu hrabro izražavati svoje mišljenje s određenom granicom, ali tu granicu lako mogu i prijeći i biti okarakterizirani kao razmaženi. Je li vaše dijete doista i prešlo tu granicu reći će vam ovi obrasci u ponašanju:

1. Način na koji vam se obraća
Razmažena djeca nemaju ni najmanju količinu poštovanja dok vam se obraćaju, za razliku od odvažne djece koja biraju način na koji će vam reći svoje mišljenje. Također se trude da vas njihove riječi ni na koji način ne povrijede.

shutterstock_1739417165.jpg
Shutterstock Ako dijete nema ni najmanju količinu poštovanja dok vam se obraća postoji mogućnost da je razmaženo

2. Način na koji shvaća pobjedu
Svakom je djetetu pobjeda u igrici, na natjecanju ili u sportu važna. Ako mališani žele pobjedu jer su sigurni u svoje mogućnosti i sposobnosti, te im nije teško potruditi se da dobiju ono za čim žude, nema potrebe za brigu. Ipak, ako ne znaju kako se nositi s porazom, možda je vrijeme da promijenite neku metodu u odgoju.

3. Način na koji očekuje da mu date ono što želi
Djeca sa stavom neće vam samo reći što žele, već će se potruditi da to i dobiju – zasluženo, naravno. Oni smatraju da se moraju potruditi i pokazati određene kvalitete kako bi im se snovi ostvarili. S druge strane, ako samo zahtijeva stvari i očekuje da će sve dobiti odmah i na pladnju vrijeme je da se zapitate…

shutterstock_151228526.jpg
Shutterstock Ako samo zahtijeva stvari i očekuje da će sve dobiti odmah, vjerovatno imate problem

4. Način na koji izražavaju svoj stav
Razmaženka ćete prepoznati po vikanju i plakanju do iznemoglosti ako nešto nije po njegovom. Teška komunikacija u ovim trenucima također se ubraja u jedan od načina prepoznavanja djece koja su navikla na to da sve dobiju.

5. Način na koji iskazuju neslaganje s vama
Odvažna djeca nikada vam neće prkositi. Iako će jasno i glasno reći da se ne slažu s vama, oni poštuju i znaju tko je autoritet i tko vodi glavnu riječ u kući. Od djece koju ste previše razmazili, u ovom slučaju, ne očekujte ugodna iskustva.

shutterstock_2013992099.jpg
Shutterstock Djeca koja nisu razmažena vas poštuju i znaju tko je autoritet, u suprotnom razmislite je li vaše dijete razmaženo

6. Razlozi zbog kojih imaju ispade
Plakanje kao način da se privuče pažnja je ono po čemu ćete prepoznati razmaženo dijete.

Izvor: Pop Sugar