Psihologinja Francyne Zeltser, i sama majka, odlučila je pomoći roditeljima da manje brinu i više uživaju u roditeljstvu. Kad je postala mama dvojici dječaka, trogodišnjem Hunteru i jednogodišnjem Paxtonu, shvatila je, otkrila je za portal Parents, da često i sama nepotrebno brine. Iz profesionalne, ali i osobne perspektive, otkriva koje su to stvari o kojima više kao roditelj ne brine:

Provodim li svaki trenutak sa svojom djecom
Kao zaposlena mama, ne stignem uvijek provesti cijeli dan sa svojim dečkima. Ali ono što je važnije od količine vremena koju provodite sa svojom djecom jest kvaliteta vremena koje provodite zajedno. Kad sam sa svojom djecom, bilo sat vremena ili cijeli dan, reagiram na njihove znakove i potrebe.

Jesu li na istom razvojnom nivou kao druga djeca
Moja kolegica liječnica rekla mi je da stalno viđa roditelje kako uspoređuju svoju djecu s drugima. Njezin savjet: Prestanite! Svako dijete uči i raste vlastitim tempom. Više se usredotočite na to kako vaša djeca napreduju uspoređujući ih sa samima sobom - napreduju li svaki dan, svaki tjedan, svaki mjesec, to je ono što je zaista važno. Svaki dan pokušajte pronaći malu pobjedu.

Oko promjena u našoj rutini
Mnogi roditelji smatraju da se moraju pridržavati strogog rasporeda ili će im se djeca raspasti. Evo priznanja: svoju djecu držim vani do kasno tijekom praznika i ponekad ću preskočiti dnevno spavanje kako bi uživali u nekoj zabavnoj aktivnosti. Čak sam im dopustila, dok smo bili na odmoru, da dođu s nama u krevet i gledaju crtiće.

Ako su moja djeca izbirljiva u jelu
Imate li posla s izbirljivim djetetom? Većina nas je to prošla. Sve dok pedijatar nije zabrinut za njihovu težinu ili zdravlje, ne svađam se sa svojom djecom oko hrane. Obično nudim dva izbora obroka: ono što mi kao obitelj jedemo i ono što je trenutno dostupno u mom hladnjaku. Ako su gladni, jedu; ako nisu, nisu.

Jesu li moja djeca ispred ekrana
Kao i sve drugo, izlaganje ekranima i tehnologiji može biti korisno ako ga roditelji pažljivo nadziru i reguliraju. Družite se sa svojim djetetom dok gledate TV i razgovarajte o likovima i radnji tijekom reklama. Većina uređaja ima roditeljski nadzor — iskoristite ga!

Stručnjaci otkrili 5 načina koji će vam pomoći da dijete pojede hranu koju ne voli
Shutterstock Sve dok pedijatar nije zabrinut za njihovu težinu ili zdravlje, ne svađam se sa svojom djecom oko hrane, kaže stručnjakinja