Postoji li roditelj kojeg nikad nije zapekla savjest jer provodi previše vremena na poslu pa mu za djecu, nakon svih obaveza u kući i izvan nje, ostaje možda sat vremena na dan. Ili, onaj koji ne može sebi oprostiti što nije bi prisutan na priredbi u vrtiću ili prvoj nogomentoj utakmici. I tada se pojavljuje strah da svojim odsustvom djeci ostavljate trajne ožiljke i ružne uspomene.

Većina istraživanja na ovu temu bavila se time kako posao majke utječe na djecu i dugo se smatralo da je presudno vrijeme koje ona provede na radnome mjestu. Međutim, nedavno je provedeno istraživanje koje je uzelo u obzir oba roditelja, ali i njihove unutarnje motive i stavove prema poslu i obitelji, koliko vrednuju posao u odnosu na obitelj, kakvo je vrijeme koje provode s djecom, koliko su emotivno predani poslu.

Statistike su pokazale da je emocionalno zdravlje dece bolje u onim obiteljima gdje oba roditelja obitelj stavljaju na prvo mjesto, bez obzira na vrijeme provedeno na radnom mjestu. Otkriveno je da su djeca bila zadovoljnija i da su zdravije odrastala s roditeljima koji na posao gledaju kao na izazov, priliku da budu kreativni, čak i kao na uživanje. I, logično, pokazalo se da su djeca roditelja, koji su fizički bili više dostupni (više radili kod kuće) boljeg emocionalnog zdravlja.

obitelj u prirodi
Shutterstock 

S druge strane, djeca očeva, koji su previše okrenuti karijeri, imala su više problema u ponašanju. Međutim, ako su ti očevi ujedno i zadovoljni i ispunjeni na poslu, to pozitivno utječe na djecu i njihovo ponašanje.

A što se tiče mama, i tu je bilo nekih zanimljivijih rezultata. Naime, one majke koje na poslu imaju veću kontrolu nad svojim vremenom i načinom rada, imaju i emocionalno zdraviju decu.

Nadalje, a mame koje bi više vremena posvetile sebi, bilo za opuštanje ili brigu o sebi, makar to značilo manje sati provedenih s djecom, nisu time utjecale na razvoj lošeg ponašanja kod djece. S druge strane, one mame koje bi s posla dolazile i odmah obavljale kućanske poslove, u njihovim su obiteljima zabilježeni problem u ponašanju djece.

Dakle, ovo je istraživanje pokazalo ono što smo već znali – ako je mama sretna, i djeca su sretna. Važno je da vrijeme koje provodite s djecom bude kvalitetno i da im budete u potpunosti posvećeni.