Ovo su navike i postupci koje treba izbjegavati pod svaku cijenu - neke su fizičke, neke psihičke, a neke društvene... Evo 11 znakova da su vas odgojili loši otac ili majka.

Nikada nisu poštovali granice
Roditelji postavljaju važne granice: "ne ulazi u našu sobu", "ne ulazi u mamin ured", "ne ulazi u tatin prostor" i postoje dobri razlozi za ta pravila. Ali i djeca imaju stvari koje ne žele da vidite. Ne možete očekivati da se djeca osjećaju kao poštovane osobe ako ne poštujete i njihov osobni prostor i njihove granice. Kad vaša djeca uđu u tinejdžerske godine, ne biste trebali njuškati.

Nisu davali afirmaciju i sigurnost
Mnogi roditelji, posebno stereotipni mačo tipovi očeva, misle da je kazna kraljica odgoja. Potrebna je ljubav da mladi dječaci odrastu u jake, sposobne mladiće. Ali i ljubav nije dovoljna – morate im pokazati kako da brinu o sebi.

Nisu bili dosljedni
Roditelji žele svojoj djeci biti najbolji prijatelji. Ali to nije ono što djeca žele. Ne želite nenamjerno odgojiti užasnu odraslu osobu, a jedan od načina da to izbjegnete je da postavite pravila i da ih se pridržavate.

Bili su pretjerano kritični
Ne biste trebali projicirati svoje neuspjehe na djecu. Ne možete prisiliti svoju djecu da budu ono što vi želite. Kada to učinite, uništit ćete njihovo samopoštovanje.

Nisu vam dali prostora
Kako su vaša djeca starija, njima je potrebno više prostora nego vama. To je važan dio odrastanja. U nekom trenutku morate im prestati govoriti što da rade i morate prestati raditi važne stvari za njih. Ne možete raditi njihovu zadaću. Ne možete im napisati esej za prijem na fakultet. U nekom trenutku, morate pogledati svoju djecu i reći: "Sam napravi. Pomoći ću ako treba.''

Živjeli su da vam služe
Pravo roditeljstvo nalazi se negdje u sredini između te dvije krajnosti. Ne želite svoju djecu baciti vukovima, ali im ne želite ni služiti kao robovi.

Prijetili su vam ili su vas zastrašivali
Ovakav autoritet uništava povjerenje vašeg djeteta u vas. Neće osjećati da vam se mogu obratiti za pomoć jer je izrečena prijetnja, a to je jedan od glavnih znakova da vas je odgojio loš roditelj.

Bili su helikopter roditelji
Kada dobijete dijete, morate učiniti sve što je u vašoj moći da ono preživi. Ali kako vrijeme prolazi olabavite. Morate poštovati dječje pogreške i cijeniti njihove uspjehe i pustiti ih da izrastu u samostalne ljude.

dijete pod staklenim zvonom
Shutterstock Držite li dijete pod staklenim zvonom nećete ga zaštiti, već suprotno

Nikada vas nisu slušali
Kad slušate djecu – stvarno slušajte, to im govori da su jedinstveni pojedinci koji imaju što ponuditi ovom svijetu u kojem živimo.


Bili su lijeni
Lako je staviti dijete pred TV šest sati i onda samo sjediti i ljenčariti, ali roditeljstvo je zahtijevan posao. To je najteži posao koji možete raditi. Ali svoju djecu morate stvarno naučiti stvarima. Morate provoditi vrijeme s njima, kuhati s njima i usaditi sve te zdrave navike.

Pokušali su biti vaši „najbolji prijatelji“
Tinejdžer svoje roditelje ne bi trebao doživljavati kao prijatelje, već kao roditelje. Vi ste tu da mu date smjer, strukturu i pravila. Kad vas djeca, u svojim nestabilnim tinejdžerskim godinama, napadnu zbog vaše krutosti, to nije znak da odustanete. To je znak da činite pravu stvar.

shutterstock_656496229.jpg
Shutterstock Odgojem se treba pozabaviti, najlakše je ostaviti djecu ispred TV-a

Izvor: Zadovoljna