Majka tri uspješne žene koje su se uspele na sam vrh iznimno konkurentnih profesija u kojima dominiraju muškarci, Esther Wojcicki, za portal CNBC je otkrila po čemu su se njezine odgojne metode razlikovale od ovih koje danas upražnjavaju roditelji.
“Kroz desetljeće iskustva kao majka, baka i odgojiteljica, identificirala sam nekoliko temeljnih vrijednosti koje pomažu našoj djeci da postignu uspjeh. Jedna od tih vrijednosti je ljubaznost, a to je ono čemu neki roditelji ne uspijevaju naučiti svoju djecu.

Tinejdžeri koji volontiraju s mlađom djecom imaju smanjeno negativno raspoloženje i kardiovaskularni rizik, prema studiji iz 2013. godine. Druga studija iz 2016. godine otkrila je da je kod tinejdžera koji su obavljali volonterski rad znatno manja vjerojatnost da će se uključiti u nezakonita ponašanja te da su također imali manje osuda i uhićenja u dobi od 24 do 34 godine. Ali koliko nas razmišlja o tome kada je u pitanju roditeljstvo? Koliko nas se zauzima za ciljeve i pokazuje svojoj djeci, kroz vlastito ponašanje, kako se boriti za naše zajednice? Koliko se djece osjeća osnaženo prihvatiti najveće izazove našeg vremena i pronaći način da doprinesu zajednici?

NJezine su kćeri najbogatije žene u Americi, Esther Wojcicki otkriva tajnu odgoja
Profimedia NJezine su kćeri najbogatije žene u Americi

Tužno je reći, ali primijetila sam da je sve više djece potpuno usredotočeno na sebe. Gdje žele ići na fakultet, na odmore na koje žele ići, stvari koje žele kupiti. Ponekad se čini kao da treniramo naciju i svijet narcisa, a mislim da nije pretjerano reći da je helikoptersko roditeljstvo odigralo veliku ulogu u tome.Djeca odrastaju s osjećajem da su središte svemira. Kao mladim odraslim osobama, ne samo da im nedostaje odlučnosti i neovisnosti; oni su potpuno nespremni preuzeti ciljeve koji bi mogli učiniti svijet boljim mjestom. Usredotočeni su na novac jer misle da će ih on učiniti sretnima i ispunjenima. To je američka ideja: obogati se i ne radi ništa. Sjedi na plaži. Izađite na skupu večeru. Idi u Las Vegas. Ali ovakve težnje pretvaraju ljude u narcise i ovisnike o uzbuđenju”, objasnila je Esther i dodala kako je upoznala puno nesretnih i depresivnih milijunaša i milijardera.